Ravintola Sole, wieninleike

Ravintola Sole, wieninleike

Tänään kohteeksi valikoitui pikaista ravinnon absorbointia varten Helsingin Haagassa sijaitseva Ravintola Sole.

Paikka sijaitsee todella piilossa vanhan ostoskeskuksen ytimessä ja omaa vahvasti tavanomaista kebazzeriaa muistuttavan julkisivun. Hiukan ahdas ja tunkkainen sisätila ei tätä ensivaikutelmaa myöskään paranna. Sitävastoin vastaanotto tiskin takana on iloinen ja lämmin.

Ainoina asiakkaina klo 16 paikkeilla ruoka saapuu kiitetävän nopeasti, alle 10 minuutissa ja annoksesta ensimmäisenä vaikutelmana on sen koko. Salaatti on tavanomaisesti lähinnä väriä tuomassa ja loisi lähinnä häpeää ellei kaikkialla olisi samaa mitäänsanomatonta toteutusta, eikä myöskään perunavalikoimassa ole hurrattavaa. Kumpaakaan wieninleikkeeseen ”kuuluvaa” perunalisuketta ei ole saatavilla, joten kolmas (ja huono) vaihtoehto on aina lohkoperunat. Solessa ne eivät ole mitenkään huonoin näkemäni toteutus, mutta kelpaavat. Jos jollakulla on tapana läträtä ketsupin kanssa, se varmasti pelastaa paljon. read more

Ravintola Jyväsen Wieninleike

Ravintola Jyväsen Wieninleike

Jälleen kerran kohde, josta vinkki on tullut joltakulta lukijalta.

Paikka itsessään mainostaa olevansa ”gastropub” ja ovesta alkaen paikka myös henkii sitä, tosin hiukan ponnettomasti.

Ruoka saapuu puolityhjässä ravintolassa yli 15 minuutin päästä, joka on ihan hyväksyttävä suoritus. Annos sitävastoin ei lautasella maatessaan aiheuta hintaisekseen (17,50e) ei aiheuta ilonkiljahduksia tai väkinäistä hymyä suupieleen. Tämänhintaisena, odottaisi jotenkin koreilevampaa ja/tai suurempaa. Varsinkin itäisessä Helsingissä, jossa ravintoloiden hintataso on selkeästi tätä alhaisempaa. read more

Gastopub Stone’sin Fish & Chips

Gastopub Stone’sin Fish & Chips

Sunnuntaipäivän aterialle ostosten lomassa tuli suunnattua Keskuskadulla sijaitsevaan Gastropub Stone’siin. Vastassa oli muutaman hengen miehityksellä oleva henkilökunta, joka otti vastaan todella reippaasti ja palvelualttiisti. Ravintolassa muuten olikin puolityhjää.

Viime kertaisesta viisastuneena keskitin huomiota ensimmäisenä juomahintoihin ja erityisesti virvoitusjuomiin. Hämmentävää oli, että luulin viimekertaisen Suola & Pippuri -visiitin olevan kallis – mutta Stones veti tässäkin asiassa voiton. Tavallinen 0,4 litran hanajuoma 4,40e. Nyt siis puhutaan jo suhteellisen rehellisestä kiskonnasta. Erityisen hinnoittelusta tekee se, että täällä selkeästi tiedetään millä katetta voidaan nykiä – vertailun vuoksi 0,33L alkoholiton olut maksaa (vain) 3,50e. read more

Suola & Pippurin wieninleike

Suola & Pippurin wieninleike

Tekisi mieli aloittaa tämänkertainen raportti sanoin ”Oli synkkä ja myrskyinen yö”…

…mutta ei ole sen enempää yö kuin myrskykään.

Kohteeksi tänään valikoitui teidän ryhmäläisten ehdottamasta listasta Suola & Pippuri – eli Itäkesk…anteeksi ITIS-shoppailudinosauruksen ravintolamaailmassa sijaitseva ravintola.

Saavuin paikalle keskellä kiireisintä lounasaikaa, mutta ystävällinen henkilökunta tästä huolimatta kertoi lista-annosten onnistuvan. Tasan viisi minuuttia tilauksesta näin jo annokseni saapuvan, joka itsessään oli jonkinsortin ennätys. Tähän tosin saattoi vaikuttaa, että myös lounaspöydässä oli wieninleikettä tarjolla, joten en usko 50% lounaspöytää kalliimman annokseni (14,90e) saaneen juuri koristelua kummempaa erikoiskohtelua. read more

Ravintola Pippurin wieninleike

Ravintola Pippurin wieninleike

Tänään työasiat vaativat hiukan yksityisautoilua ja samalla ajelin kotteroni lappuliisojen kytättäväksi Pohjois-Haagaan, Huovitielle. Kadulta nimittäin löytyi lukijoiden vinkin perusteella yksi wieninleikettä tarjoava ravintola, nimittäin Ravintola Pippuri.

Paikka vaikuttaa ensivilkaisulta ulkoa varsin tavanomaiselta kebazzerialta. Ikkunaa koristaa toki myös maininnat intialaisesta ruoasta, joka saa heti yksinäisen wieninleiketuristin katumaan vankkumatonta missiotaan. Tänään olisi maistunut hyvin jokin tulinen kanaruoka. Mutta miehen on tehtävä, mitä miehen on tehtävä. read more

Bites Vallila

Bites Vallila

Lauantai-iltaan kuului olennaisena osana jätkäin kanssa pelaaminen ja koska kukaan ei jaksanut alkaa miettimään ruokaa, päätettiin yksissä toimin hoitaa Woltin kautta sapuskaa pöytään. Kohteeksi valikoitui Bites Vallila, josta jokaiselle tilattiin paikan perusburger.

Paikka on jäänyt kokeilematta vaikka olen kuullut siitä pelkkää hyvää. Kahden eri burgerin (tavallinen ja vege) lista ei antanut syytä uskoa paikkaan – saati näky avatessamme rasiat. Kuljetuksen jälkeen rasian sisältö näytti lähinnä siltä että nautaeläin olisi sontinut siihen – ollessaan pahassa vatsataudissa. read more

Ravintola Pikku Hukan wieninleike

Ravintola Pikku Hukan wieninleike

Yleisön vinkistä suuntasin tänään Herttoniemeen, ravintola Pikku Hukkaan. Olen itse alueella liikkunut vain satunnaisesti ja tämä ravintola oli täysin tuntematon entuudestaan, mutta jo pihalle saavuttaessa nostalgiapärinät alkoivat nostaa päätään. Kun pihalla on pari väärin parkkeerattua taksia, on se aina hyvä merkki. Ei taksikuskien nöyryydestä liikennesääntöjen suhteen, vaan laatu-hintasuhteen tunnettuvuudesta.

Yritin silti ohittaa ensivaikutelman, joten kirkkain silmin tiskille, tilaukseen wieninleike ja pöytään odottamaan. read more

Linko Pizzabar

Linko Pizzabar

Pizza, tuo yksi maailman hienoimmista keksinnöistä on myös alati jatkuvan kehittelyn kohde. Sunnuntaifiiliksiin oli tarkoitus lähteä käymään Ravintola Villettassa, mutta sen ollessa kiinni vei tie lähellä sijaitsevaan Linko Pizzabariin.

Kyseessähän on ainakin omassa mielessäni premium-pizzoja myyvä ravintola, jossa kaikki pöydät on miehitetty omaa yhden miehen mainostoimistoa pyörittävien pipopäiden – sekä sellaisten, jotka heistä ovat ehtineet jo perheeksi jakautumaan – toimesta.

Paikka henkii jo ovelta, että tästä pizzabaarista perus-dillingeriä on mahdoton löytää. Sitävastoin listalta löytyy mielikuvituksella marinoituja vaihtoehtoja, joista itselleni valikoitui Give Me Churri – saksanpähkinöillä, avokadolla ja chimichurri-kanalla aateloitu lätty.

Itse pizzan pohja on erinomaisen rapea ja ohut, mutta on toki makuasia millaisena pizzapohjansa haluaisi. Itse pidän molemmista ääripäistä ja ohuemman pään edustajana Lingon pizzapohja on sitä mitä pitääkin.

Täytteet kuitenkin muodostivat pettymyksen. Toki on ilahduttavaa, että pizzoissa tehdään kokeelisempiakin elämyksiä, mutta chimichurri-henkisyys ei tästä valitettavasti juuri välittynyt. Pizza ei kokonaisuudessaan ollut mitenkään surkea, jos erinomainenkaan – mutta 15 euron hintaiseksi se tuntui pettymykseltä. Tiedättekö, sellaiselta jonka syötyään olet kylläinen ja tyytyväinen, mutta tuntuu että joku on pöllinyt teiltä femman.

Lingon valikoimista tosiaan löytyy monenlaista, erikoisuutena poropizza, josta taasen löytyi omaan makuuni kiinnostavaa vääntöä. Siitä huolimatta suosittelen itse listalta 13 euron hintaista, mielikuvituksellisesti nimettyä ”tomaatti & juusto” -pizzaa, sillä yksinkertaisilla täytteillä pizza on useinmiten parasta jos perusasiat ovat kunnossa.

Pahoittelut taas kännykkäkuvasta kaikille, mutta ehkä täytteiden kaoottisuus välittyy tästä erityisen hyvin. Ensi kerralla taas järjestelmäkamera mukaan.

Ravintola Kannaksen jättileike

Ravintola Kannaksen jättileike

Sydän- ja verisuonitautitoimistosta päivää. Meillä on teille kerrottavaa. Pääsette nimittäin kerralla riskiryhmään syömällä tämän eräästä helsinkiläisestä ravintolasta löytyvän annoksen.

TARINA JÄTTILEIKKEESTÄ

Oli hyvin lauha ja kesäinen syyskuun perjantai-ilta, kun kaksi seikkailijaa eksyivät pimeässä hohtavaan valopilkkuun nimeltä Seurusteluravintola Kannas. Molemmat herroista totesivat olevansa jo kylläisiä, mutta silti silmissä siinsi kylmä huurteinen. Ystävällisen henkilökunnan osoittaessa istumapaikan ravintolan ikkunalooshista, löytyi pöydältä myös ruokalista.

Ja kas, muutamien minuuttien jälkeen kuului jo: ”pitäiskö sittenkin ottaa jotain syötävää?”

Lukemattomien ”tossa olis noita pieniä naposteltavia”, ”hei eiks oopperaleipä oo sellanen pikkusyötävä?” ja muiden samankaltaisten varovaisesti lausuttujen tunnustelujen jälkeen toinen päätyi hiukan viime kuukausien harrasteensa kohteen kaltaiseen jättileikkeeseen, jonka maustevaihtoehdoista päätyi valkosipuli- ja sardelli-sitruunavoista jälkimmäiseen. Ajatellen tietenkin kumman tahansa olevan hiukan kummallinen ratkaisu leivitettyyn leikkeeseen, mutta maassa maan tavalla ja ravintolassa keittiömestarin.

Jättileike saapui pöytään alle varttitunnissa ja voi pojat, voin tuoksu saavutti pöydän ennen tarjoilijaa.

Annos oli sanalla sanoen valtava ja se oli kruunattu kahdella maustevoinapilla. Yhdessäkin näistä oli suunnilleen sama määrä voita, jota itse käytän ehkä puolessa vuodessa.

Tämän lisäksi annoksen leivitys tuoksahti ja myös maistui hyvin voimakkaasti voille. Ei siis jäänyt epäselväksi, miten jättileikkeen rapea pinta oli possunleikkeen kuoreksi saatu. Kolmannen nuuhkauksen kohdalla yksi valtimoistani tukkeutui.

Annoksen valtavan (300g) leikkeen alta löytyi kolme suolakurkun räävikettä, sekä iso kasa melko keskinkertaisesti paistettuja ranskalaisia perunoita – ja niiden ketsuppikulho. Mitään salaatin kaltaistakaan (ellei selaiseksi lasketa maustevoihin tökättyjä persiljoita) ei annoksesta löydy, mutta ravintolan asenteen huomioon ottaen, ei sellaista juuri tarvitsekaan.

Leike oli jätetty hiukan punertavaksi sisältä, joka varmasti jakaa mielipiteitä. Possunleikkeessä itse tohtisin nähdä läpikypsää lihaa, mutta hyvässä raaka-aineessa en karsasta vähän puoliraakaakaan.

Itse annos on siis, kuten tästä tekstistä saattaa arvatakin, hyvin suoraviivainen ja kaunistelematon. Jopa tyly. Tämä ei siis ole missään tapauksessa mitään terveys- tai trendiruokaa, vaan vaatii syöjän jolla on (epä)terve ruokahalu ja mieluusti myös telakkaduunarin työrutiinit. Maussa maistuu vahvasti suola ja aito voi, eikä niiden lisäksi suuhun tulvahda muuta kuin ihan hyvin onnistuneen leivityksen tekstuuria – mikä syöjästä riippuen on hyvä tai huono asia. Itse mieltyisin vähän hillitympäänkin kansallismausteidemme käyttöön, mutta arvostan asennetta tästä huolimatta.

Ja ei, niille jotka nyt uteliaana ajattelevat sitä kuitenkin, tämä ei missään tapauksessa ole wieninleike. Hyvin vahvasti suomalaistettu versio (19,50e) siitä kenties, mutta paljon vahvemmin mielipiteitä jakava annos kuin mikään koskaan tätä ennen.

Valtavaan nälkään 5/5, mutta jos ravinnon absorboinnin seassa haluaisit maistaakin jotain – 2/5.

Ravintola Hietan wieninleike

Ravintola Hietan wieninleike

Helsingin parhaan wieninleikkeen metsästyksessä seuraava etappi oli tänään Ravintola Hieta. Kyseinen paikka on siitä erityinen, että se täytti Ravintola Salven jättämän liiketilan Hietalahdessa viime huhtikuussa. Paikka on Royal-ravintoloiden johtamana saanut melko mukavasti jalansijaa ”mainostoimistoväen” parissa trendikkäänä, joskin vähän hinnakkaampana ruokaravintolana ja on jokseenkin ilo ollut huomata paikan tekevän myös sen mukaista esiinnnostamista omasta osaamisestaan. Olen nähnyt ravintolan omia väitteitä mm. kaupungin parhaasta wienerschnitzelistä, joten pakkohan annos on tarkistaa.

Keväästä lähtien olin kolme kertaa yrittänyt tulla paikanpäälle syömään. Kahdesti onnistuin tulemaan täyteen paikkaan jossa henkilökunnalla ei ollut ratkaisua tilanteeseen, kerran pölähdin yksityistilaisuuteen ja vihdoin, puolen vuoden yrittämisen jälkeen tulin paikalle tyhjään ravintolaan perjantaina klo 16.

Ruoka kuitenkin on pääasia ja annos itse saapuikin tilauksesta hiukan alle 15 minuutissa. Annos tarjoillaan oikeaoppisesti kahdella eri lautasella, joista isompi on pyhitetty itse leikkeelle. Vaihtoehtona on kaksi lisuketta, perunasalaatti ja -muusi, joista valitsin ensimmäisen. Leikkeen lisäksi lautaselta löytyy oikein leikattu sitruunalohko ja asiakkaan niin halutessa, myös muutama anjovis.

Ensimmäiseksi lisukkeista:

Valitsin perunasalaatin puhtaasti riskinottotarpeesta ja maistaessani sitä tiesin valinneeni oikein. Hietan perunasalaatti on nimittäin loistava kirpeydessään – voisin sanoa paras koskaan maistamani, jossa on kaikki ainekset kohdallaan. Pyysin pienen määrän annoksen syötyäni perunamuussia vain tarkistaakseni, yltääkö se perunasalaatin tasoon, mutta sitä se ei tee. Perunamuussikaan ei ole mitenkään huono vaihtoehto, mutta omaan makuuni turhan tasaiseksi myllytetty. Myös annoksessa oleva sulatettu sitruunapersiljavoi tuntuu vähän turhalta perunasalaatin kanssa, mutta muussin kanssa se on erittäin hyvä lisä.

Annoksen anjovis on yksi parhaista mihin olen törmännyt, mutta sitä on lähtökohtaisesti annoksessa hieman liian vähän. Lisää saa kuitenkin pyytämällä.

Itse leike on suuri ja mainoskuviaan kuohkeampi ilmestys. Leivitys on siis osittain leikkeestä irronnut, joka on lähinnä makuasia pitääkö sitä jonkinlaisena epäonnistumisena vai ei. Rapeutta löytyy eniten leikkeen reunoilta, mutta leivitys on kuitenkin tasaisen ruskettunut kaikkialta. Paistoprosessi on siis ainakin kohdallaan, kuten myös maku. Leike maistuu juuri siltä, mitä pitääkin – lihalta, leivitykseltä ja rasvalta – lisättynä anjoviksen ja sitruunan puraisulla. Leikkeellä on myös kokoa sen verran, että vähän kovempikin nälkä tulee tyydytettyä.

Hieta tekee wieninleikkeen siis erittäin mallikelpoisesti. Valkoisten pöytäliinojen paikkana se hiukan aiheuttaa allekirjoittaneelle pientä luotaantyöntävyyttä, mutta henkilökunnan ja atmosfäärin rentous tasoittaa tilannetta.

Leike itsessään on hyvin lähellä täyden pisteen wieninleikettä ja erinomainen perunasalaatti nostaa sen sinne 5/5 annokseksi kevyesti. Ainoa mikä herättää vähän närää on annoksen hinta (26e). Se ei itsessään ole vielä kiskontaa ottaen huomioon annoksen erittäin hyvän laadun, mutta pienemmällä budjetilla liikkuville se varmasti ohjaa muihin vaihtoehtoihin.