The Rook

The Rook

The Rook ei ole entuudestaan tuttu ravintola, mutta kuulin toki sen avautumisesta jo jokin aika sitten. Tiesin paikan ammentavan brittiläisestä pubikulttuurista, mutta olin lopulta myyty kun etsin alueelta itselleni myöhäistä lounaspaikkaa lauantai-iltapäivänä ja huomasin listalla erään lempiannoksistani, eli Fish & Chips (32 €).

Pelkkä annoksen hinta antaa jo lupausta siitä, että jotain erikoisempaa rahalla pitäisi saada. Pieni epäluulo kuitenkin herää silloin kun kävelen paikkaan sisään ja ymmärrän olevani paikan ainoa asiakas. Terassi: tyhjä. Sisätilat: tyhjät. Ainoastaan muutama henkilökunnan jäsen istuu nurkkapöydissä askareiden parissa ja hämmentyy hiukan saapumisestani. Paikka on ollut avoinna jo toista tuntia, joten ei sen niin suuri yllätys pitäisi olla, että joku saattaa kävellä sisään ilmoittamatta. read more

Papa Andreas

Papa Andreas

En tiedä milloin tämä paikka on esplanadille avattu, mutta löysin tämän kuten monet ravintolat – netistä googlaamalla. Kaupunkimme on viime aikoina tuntunut saaneen kreikkalaisia ravintoloita useampia ja kehityksestähän ei voi olla lainkaan pahoillaan.

Andreas-isin mesta valikoitui kuitenkin aurinkoisen lounaan pitopaikaksi torstaina keskipäivällä. Sisäänkäynti Esplanadilla on hiukan hukassa, mutta kadulla oleva ständi opastaa eksyneen perille. Kulkureitti korttelin keskellä olevalle sisäpihalle on ehkä kaupungin pramein. Lattiat, seinä ja katto jotain messinkiä tai kenties elaksoitua alumiinia? En tiedä, en ole metallurgi. read more

Saari

Saari

Oli aika taas kokoontua kaveriporukalla viettämään pitkää illallista ja kohteeksi valikoitui Saari. Yksi ravintola, josta en ollut koskaan kuullut mitään aiemmin, mutta jotenkin olin koko ajan tiennyt missä se sijaitsee. Saari sijaitsee Sirpalesaaressa, joka on monelle tutun Cafe Carouselin viereinen pieni saari, jonka erottaa mantereesta muutamien kymmenien metrien levyinen laivaväylä. Saarelle pääsee kesäkaudella 20 minuutin välein kulkevalla veneellä ja saaren saavuttaa sillä muutamassa minuutissa. read more

Tap & Table

Tap & Table

Vaikka Helsingin keskustan lounastarjonta on koronan jälkeen heikentynyt, ei sieltä ole vieläkään vaikea löytää ravintolaa, joka tarjoaisi kohtuuhintaista lounasta. Yksi näistä on epäonnisen Fat Lizard -ravintolan tilalle avannut Tap & Table, jonka tarjonta aina nimeäkin myöten keskittyy lähinnä juomapuoleen. Lounaslistalta kuitenkin löytyi useita kiinnostavia vaihtoehtoja, joista itse valitsin teriyakilohen (14,90 €).

Ravintola ei ole Fat Lizardin ajoilta tunnelmaltaan muuttunut. Henkilökunnan huomio sisään kävelleeseen asiakkaaseen on hetken hakusessa, mutta saan pian ystävällistä palvelua lounastani tilattaessa. Maksun jälkeen oletan (ihan oikein) salaattipöydän kuuluvan lounaan hintaan ja siirryn sen ääreltä noutamaan itselleni maistelulautasen. Salaattipöydän valikoima on yllättävänkin hyvä ja maistuva. Valikoimaan on selkeästi kiinnitetty huomiota ja se näkyy. Maut ovat toimivia ja hinnan huomioon ottaen jopa erittäin hyviä. read more

Shellin Helmisimpukka

Shellin Helmisimpukka

Kesän matkailusesonki on nostanut taas esille huolto- ja liikenneasemien mainostusta. Onhan kesä todellista matkailusesonkia myös teillä ja se tarkoittaa entistä useamman autoilevan perheen etsivän ruokapaikkoja moottoriteiden varsilta.

Helmisimpukka-ketju ei ole tästä poikkeus ja mainostuksessa käytetty ”Suomen Paras Lehtipihvi” mainoslause saikin niskakarvat pystyyn. Tarkemman tutkimisen päätteeksi kävikin selväksi, että mainoslause oli saatu Iltalehden artikkelista, jossa oli verrattu jopa kahta liikenneasemaa toisiinsa. ABC:tä ja Helmisimpukkaa. Itse kuvakin on vähän niin ja näin, kun siinä näyttäisi lehtipihvejä olevan kaksi kappaletta. read more

Uuno

Uuno

Uuno on osunut silmääni useammastakin artikkelista, jotka ovat käsitelleet kaupunkimme pizzaskenen tilannetta ja paikka lienee tuonut maahan käsitteen pinzasta, eli ilmavamman, valmiiksi esipaistetun pizzapohjan. Uuno ei itse tee pohjia, joten vähän jännitti, millainen kokemus sen myötä tulee – muistelen edelleen yhtä varhaisimista pizzakokemuksistani jossain 1980-luvun alussa, kun äitini kanssa Lohjan Anttilan kahvilassa tilasin pizzan – ja sain Saarioisten roiskeläpän. Kenties tästä olisi tulossa samanlainen valmispizza-kokemus? read more

Arnolds

Arnolds

Viiskulma on eittämättä yksi eteläisen Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä. En tiedä millainen synti ketjukahviloiden syntyminen niille sijoille paikallisten mielestä on, mutta donitseistaan tuttu Arnolds on nyt perustanut Viiskulmaan kahvilan josta saa donitsien lisäksi myös bageleita.

Käväisin paikan päällä itsekin ohimennen, sillä olen joskus aivan näillä sijoilla käynyt kokeilemassa Brooklyn Cafe -kahvilassa ensimmäistä kertaa bagelia. Viereinen liiketila on tätä nykyä Teemu Auran vetämänä kahvilana, mutta tällä kertaa en ole sitä kokeilemassa. read more

Hanami

Hanami

Vallilassa oleva Hanami osui eteeni samaisessa liiketilassa vuosia sitten toimineen Coco Grillin kautta ja ilahduttavasti paikan nettisivua tarkastellessani huomasin japanilaisen keittiön olevan laajasti edustettuna. Kuten Kalliossa Kolmannella linjalla oleva Kampai3 sen kerran jossain sanoi: ”kaikkea muuta kuin sushia”.

Osuin Hanamiin lounasaikana ja lounaslistalta löytyvä Curry & Fried Chicken (12,80e) oli sen lounaan valinta. Olen viimeksi syönyt vastaavanlaista lähes 20 vuotta sitten jollain Tokion metroasemista ja nostalgisesti ajattelin tämän tuovan sieltä jotain muistoja. read more

Elias Döner

Elias Döner

Muutama vuosi sitten kebabin piti tehdä sama muodonmuutos mitä pizzat ja hampurilaiset ovat tehneet jo vuosia aiemmin. Muuttua astetta paremmaksi premium-tarjonnan kasvaessa ketjukelpoiseksi.

Ihan tätä ei tuntunut tapahtuneen, mutta yksi yrittäjistä on ollut Elias Döner, joka on levittäytynyt aivan kiitettävällä nopeudella.

Tämän kirjoituksen varsinaisena kohteena on toki käyntini Citycenterin Elias Dönerissä, mutta olen aiemmin kokeillut useampaankin kertaan franchise-ketjun muita lokaatioita, enkä suoraan sanottuna ollut kovinkaan vakuuttunut. Lähtöasetelmat käynnille olivat siis suhteellisen nihkeät. read more

Toppa

Toppa

Tästä ravintolasta ei voi puhua ottamatta huomioon myös sitä isännöivää rakennusta, sillä Toppa sijaitsee Alvar Aallon suunnitteleman, 1962 valmistuneen entisen Enso-Gutzeitin pääkonttorin yläkerrassa Helsingin Katajanokalla.

Useissa keskusteluissa taloon on viitattu Helsingin rumimpana talona, joka on toki makuasia. Harvassa ovat kuitenkin ne puolustelijat, jotka argumentoivat sen sopivan ympäristöönsä. Rakennuksen arkkitehtoonisista ratkaisuista voidaan toki aina keskustella, mutta itse marssin siihen sisään ennakkoluulottomasti vain viettämään iltaa kaveriporukassa. Tämä kirjoitus on tehty ja tulee lukea vain kokonaisvaltaisena tekstinä tuon illallisen herättämistä tunteista – ja halusimme sitä tai emme, rakennus on yksi iso osa tämän ravintolan sielua. read more