Vöner lippakioski

Vöner lippakioski

Töölössä sijaitseva Jaskan Grilli on jonkinlainen legenda, mutta vuoden 2016 vegaanitrendin jälkilöylyissä sen naapurissa olevaan, huonokuntoiseen lippakioskiin avasi vegaanigrilli Jänö.

Osuuskunnan pyörittämänä grilli piti majaansa kolme vuotta, kunnes 2019 paikalla oli turkulaisille tutumpi VG Wok ja nykyään majaansa siinä pitää vegaanisen kebab-brändin, Vönerin nimeä kantava grilli.

Pitkän työpäivän jälkeen fröökkynän kanssa huomasin olevani liikkeellä Töölön läpi ja kun nälkä yllätti, mietimme mistä saisimme ruokaa nopeasti ja helposti mukaan. Kun sekasyöjä-vegaaniperheessä usein tapahtuu, ruokapaikka valitaan vegaanivalikoiman mukaan – valitsimme tällä kertaa tutulla paikalla sijaitsevan kioskin.

Olin Jänön aikoihin käynyt täällä viimeksi kesällä 2018, enkä silloin vaikuttunut ihan sydänjuuriani myöten. Kioski on kuitenkin loistavalla paikalla ja se on onnistunut saattamaan lähiympäristönsä viihtyvyyttä kertanaksauksella ylöspäin, eikä auringonpaisteinen kesäilta sitä viihtyvyyttä suinkaan vähennä.

Vähemmän yllättäen suhteellisen kebab-painotteiselta listalta valitsemme Not Kot Kot ranskalaisilla (13e) ja Classic Cheddar Burger -aterian (14e) ja siirrymme syrjemmälle luukulta odottamaan ruoan valmistumista ja pakkaamista. Kestää lähes 20 minuuttia ja saamme kassillisen ruokaa mukaan valkoisiin pahvirasioihin pakattuna.

Aloitan maistelemalla iskender-henkistä ateriaa, jossa kantavana voimana on hämmentävästi kanakebabia muistuttava silppu. Sen maku tulee pääasiassa currykastikkeesta ”not kot kotin” tarjoessa lähinnä kebabin tekstuurin. Olisin itse kovasti kaivannut tähän annokseen monipuolisempaa makua, mutta ilman tarkempaa tarkastelua sekasyöjälle itse ainesosat menisivät täydestä jos joku väittäisi tämän olevan kanaa. Aterian sivussa oleva salaatti ei ole kovinkaan onnistunut. l

Juustohampurilaisen kokoonpano taas viehättää, sillä jo rasiaa avatessa huomaa annoksen ranskalaisten kestäneen kuljetusta huomattavasti paremmin. Toki nämä pitäisi syödä tuoreina, mutta olosuhteet huomioonottaen näitä voisi sanoa maultaan jopa erinomaisiksi. Maustaminen on täysin 5/5.

Vilkaistaessa burgerikäärön sisään huomaa heti pihvin ja vihannesten osuuden olevan pielessä, eikä juustoakaan juuri ole. Vegaanisen juuston maku on useimmiten aitoa huomattavasti heikompi, joten varsinaista juustohampurilaiskokemusta tästä tuskin on lupa odottaa.

Ja tosiaankin, maistaminen osoittaa arvauksen todeksi. Pihvin vahva omalaatuinen maku ja ylisuuren tomaatin ylivyöryvä pehmentää makua kautta linjan, eikä juustoa maista juuri lainkaan. Myös pihvin imelänlattea, hiukan esanssimaista sivuvivahdetta sisältävä maku antaa syytä arvata pihvin olevan beyond burgerin valmispihvi. Sinänsä siinä ei ole mitään vikaa, sillä se on on tasalaatuisimpia ja sopivimpia valmispihvejä vegaaniburgereihin, mutta vaatisi huomattavasti voimakkaampia makuja ympärilleen kuin mitä tässä on.

Mistään katastrofista ei näiden annosten kohdalla voida missään tapauksessa puhua, mutta erityisesti burger on pieni pettymys. En tiedä odotinko tämän hetken helsinkiläisen premium-burgereiden buumin näkyvän tässäkin, mutta kun lopputulos on ”tekisin tämän itsekin” – on syytä myöntää, että burger on vain hyvin toteutettu kolmen tähden annos. Annoksen hintaan nähden myös ranskalaisia saisi olla enemmän.

Sitävastoin kebab-annos ansaitsee hehkutusta enemmän. Raaka-aine on kohdallaan ja annoksen valtaava currykastike myös maukas. Kun salaatti voisi olla selkeästi parempikin ja ilmaan jää leijumaan vieno ”tässäkö tämän maut nyt ovat” – niin vaikka tämä ansaitsisikin yksittäisenä annoksena hivenen suuremman arvosanan jää kokonaisuus nyt arvosanaan 3/5.

Ehdottomasti vegaaneille juuri se mitä kaupunki kaipaa, mutta sekasyöjille ei valitettavasti erityistä syytä tulla paikalle. Toki lihansyöntiä olisi muutenkin syytä vähentää, joten jos se on riittävä syy harkita grilliherkuttelun vaihtamista kevyempään, ei tässä varsinaisesti mitään pahaa ole.