Tartine

Tartine

Kesän viimeisinä lämpiminä iltoina käytyämme Sauna Hermannin pihalla kuuntelemassa fröökkynän kanssa musiikkia, pohdimme sopivaa ruokapaikkaa Vallilan ytimestä. Paikaksi valikoitui Sturenkadun varrella oleva Tartine, osittain siksi että sitä oli paikallisten toimesta suositeltu, mutta myös siksi, että se selkeästi ilmaisi olevansa vegaaninen – kuten seuralaisenikin.

Muutaman minuutin kävelymatkan päässä ollut Tartine oli melko helppo löytää.

Paikassa on melko omalaatuinen tunnelma. Sisustus on hiukan omalaatuinen ja avokeittiö tekee paikasta vallan mannermaisen. Nurkkapöydissä istuskelee epälukuinen määrä selkeän tiedostavia ihmisiä hörppimässä kuumia juomia tyylikkäistä kupeista, sekä tiskin takana häärii karkealeukaisia miehiä. Yksi niistä lähestyy meitä tiskillä, kun olemme viettäneet kolme sekuntia tutkien ruokalistaa ja kertoo tuotteista ilmeettömästi ja vähän kiireisen oloisena. Paikan tarjonta koostuu lähinnä kahvilatuotteista, koko päivän aamiaisesta ja täytetyistä leivistä.

Teen amatöörimäisen sekasyöjävirheen ja nähtyäni listassa sanan ”camembert” – unohdan kokonaan, että paikka on vegaaninen. Tilaan BLT:n (10,90e).

Virhe. Vaikka vegaaniset tuottajat ovat onnistuneesti pystyneet replikoimaan monia lihaa käyttäviä ainesosia, pekoni ei ole sellainen. Siispä saan vähän yli 15 minuutin odottamisella pöytääni paitsi erinomaista ranskalaista siideriä, myös vallan hupaisan keskustelunaiheen. Ei se camembertikaan varmasti ”aitoa” ollut.

Vaikka haluaisin tässä kovasti kertoa mielipiteeni siitä, pitäisikö vegaanisilla tuotteilla olla omat nimensä, keskityn olennaiseen. Edellisen kappaleen lukeneet arvaavat jo mielipiteeni vegaanisesta pekonista, mutta siitä huolimatta, ensivaikutelmani annoksesta oli hyvinkin positiivinen. Toki yli kymmenen euron hinta kahdesta leipäviipaleesta tuntuu aina joskus tyyriiltä, mutta annos on kaukana ketjukahviloiden hyllyihin jämähtäneistä patongeista. Leipä on tuoretta ja erinomaista, viipaleille sipaistu chilimajoneesi tuo annokseen juuri sopivasti rasvaisuutta ja chilin puraisua – mutta valitettavasti vegaaninen pekoni ei riitä tuodakseen ”aidon” BLT:n makua. Sekä suolaisuudessa, että rapeudessa on puutteita – valitettavasti – vaikka muut elementit ovatkin hyvälaatuisia.

Ennenkuin nyt jokainen tätä lukeva nostaa etusormeaan heristäen ja aloittaa ”mutku vegaaninen….” – niin sanon, että söisin mielelläni jatkossakin ensisijaisesti vegaanista ruokaa, mutta tällä näytöllä vegaaninen BLT ei vaan onnistu. Vihjeitä hyvistä vegaanisista pekoneista voi jättää kommentteihin.

Sitävastoin maistoin seuralaiseni Italian -annosta (10,90e – eli sama hinta) ja makumaailma oli järisyttävän hyvä. Välitön ja vahva lautaskateus iski voimalla jolla en sitä koskaan ennen ollut kohdannut. Vegaaninen mozzarella – joka ilmeisesti tehdään paikanpäällä itse – oli todella erinomaista ja leivän maku pääsi ansaitsemaansa seuraan.

Annos ”Italian”

Olisi väärin, jos antaisin arvosanan paikalle pelkästään syömäni BLT:n perusteella, sillä se olisi hädin tuskin 2/5, koska paikka selkeästi pystyy paljon parempaan. Toisaalta, kun vilkkaaseen kohtaan Sturenkatua sijoittunut kivijalkaan upotettu pieni kahvilaluonteinen paikka ei tarjoa kovinkaan laajaa valikoimaa tai edes perinteistä ruoka-annoksia, voinko rehellisesti käsitellä tätä edes ravintolana?

Mielestäni en.

Onko tällä sijaa edes tällä sivustolla?

Mielestäni kyllä.

Tartine ei siis (valitettavasti ainakaan vielä) tarjoa kovin laajaa valikoimaa, mutta toisaalta tällainen kahvila on vallan tervetullut lisä. Osaltaan pelkästään siksi, että se normalisoi osaltaan vegaanisten tuotteiden saatavuutta, mutta myös siksi, että paikassa on selkeästi isoa potentiaalia ja sen rakkaus tehtävään ruokaan näkyy. Se, että hyvää vegaanista pekonia ei vaan (vielä?) ole, ei ole varsinaisesti Tartinen syy – vaikka omasta mielestäni toki paikan BLT pitäisi poistaa listalta. Kun paikka ei selkeästi ole vain muiden valmistuotteita kokoonpaneva leipätehdas, on tällaista helppo tukea kannustamalla muita kokeilemaan. Kestävällä lompakolla tosin, sillä annokset eivät tosiaan ole ihan niitä edullisimpia.

Arvosana 4/5, potentiaalia on täysiin pisteisiin, mutta myös palvelussa on parantamisen varaa.