Töölön Sävel & wieninleike

Töölön Sävel & wieninleike

Koska tänään on myös ryhmän ensimmäinen (ja kenties viimeinen) viini-ilta, ajattelin laittaa sen varalle myöhäisenä lounaana itseeni wieninleikkeen. Paikaksi valikoitui Töölön Sävel, jonka annoin itselleni luvata herkkua, sillä paikan wieninleike maksaa kokonaista 23,90e.

Saapuessani paikalle puoli neljän maissa, ravintolasalissa on kaksi pöydällistä ihmisiä. Jään ovelle odottamaan pöytiinohjausta ja muutamassa sekunnissa, keittiöstä rientänyt tarjoilija neuvoo valitsemaan minkä pöydän tahansa.

Annos saapuu pöytään noin kymmenessä minuutissa ja ensipettymys on valmis. Leikkeen päälle on niputettu rucolaa ja lisukkeena toimiva perunamuussi on todella onnistuneesti onnistuttu piilottamaan leikkeen alle.

Tätä projektia eteenpäin vietyäni olen hiljalleen tajunnut mitä se tekee hetkessä leikkeen leivitykselle, eikä tämäkään annos ole poikkeus. Pahimmillaan annoksen leivitys on suorastaan pesusienimäisen kosteaa ja leivityksen rapeus on suurilta osin muisto vain. En tiedä miksi näin on tehty sillä lautaselta tilaa olisi riittänyt. Myös uunijuurekset on aseteltu muussin ja leikkeen väliin, jolloin niitä saa kalastella muussin seasta. Ei näin.

Leivitys itsessään on kuitenkin maukas, mutta ainakin oman leikkeeni pohjana toimiva lihankappale melko tehokkaasti nuijittu riekaleiksi. Totuuden nimissä, välillä kävi mielessä tarvitsenko veistä lainkaan, koska osa leikkeestä oli leivityksen alla jo valmiiksi kappaleina.

Maut ovat kuitenkin kohdallaan, poislukien loppupuolella syystä tai toisesta annoksen valtasi selvä hiilen maku. En tiedä mistä se oli peräisin, mutta leikkeen leivityksessä ei palaneita kohtia ollut.

Rucolan ja hampurilaisista opitun kasauksen jälkeen sitruunaviipaleen käyttö ei ole mikään suuri synti (jos se on sitä nyt edes muutenkaan). Anjovis on hyvää erää ja myös perunamuussi on onnistunut hyvin.

Kaiken edelläolevan luettuasi ei liene yllätys, että annos oli melkoinen pettymys, erityisesti hintaisekseen. Leike on vasikkaa, mutta annos on onnistuttu sössimään suhteellisen alkeellisillal tavoilla. Jos kyse on keittiön pyrkimyksestä persoonallisuuteen, rucolaa ei pitäisi löytyä edes ravintolan seinien sisältä – saati wieninleikkeen päältä.

Potentiaalia on, mutta tämän hintaiseksi Töölön Sävelen wieninleike on uskomattoman huono esitys. Oikein rakennettuna se saattaisi päästä arvosanaan 4/5, mutta tällaisena 3/5 tuntuu sekin todella vahvasti liioittelulta, vaikka hinta-laatusuhteen tuomaa katkeraa pettymystä ei ottaisikaan huomioon.