Ravintola Rugosa

Ravintola Rugosa

Lauttasaari on yksi lempikaupunginosiani Helsingissä. En ole koskaan asunut ”onnellisten saarella”, enkä todennäköisesti haluaisikaan, mutta siellä vierailu on aina omanlaisensa elämys. Hyvässä tai pahassa.

Tällä kertaa ohiajaessani otin kohteeksi Kiviaidankadulla sijaitsevan ravintola Rugosan, joka oli omassa internetissäni osunut vastaan useampaankin kertaan. Sain sen perusteella käsityksen laajatarjontaisesta perusravintolasta, jossa lounaan lisäksi olisi myös muita ruokaelämyksiä, merelliseen twistiin painottuen.

Saavuin paikalle kahden aikoihin arkipäivällä, jolloin lounasruokailu oli vielä käynnissä. Noutopöytä vaikutti suositulta, mutta päädyin ottamaan siitä huolimatta erillisellä lautasannoslistalla olevan burgerin (14e). Tilauksen veloittamisessa meni tosin oma aikansa kahdelta eri henkilöltä, mutta se menee suhteellisen tuoreen ravintolan alkusäätämisen piikkiin.

Annos saapuu 20 minuutissa tarjoilijan toimesta, joka on jo unohtanut kuka sen oli tilannut. Ensivaikutelma on hiukan yllättävä. Annos on nimittäin dekonstruktoitu eli toteutettu pöytään sellaisena, että asiakas itse saa kasata sen täytteet. Tai ainakin osan niistä, sillä pihvi juustoineen ja majoneesi on jo aseteltu sämpylän sisään. Laavakivitarjottimella on niiden lisäksi kupilliset ketsuppia ja (huonosti sekoitettua) chilimajoneesia, ranskalaiset, pinaattia, kirsikkatomaatteja ja pikkelöityä kurkkua/punasipulia.

Kokonaisuudessaan yllätyin positiivisesti, sillä DIY-burgerannoksia ei näe kovinkaan usein. Myös lähempään tarkasteluun otettaessa juusto oli sulatettu pihvin päälle taidokkaasti ja myös pihvin pintarakenne antoi odottaa itsestään enemmän. Sitävastoin sämpylä oli selvästi sitä tylsintä ja geneerisintä sokerimassamössöä, mitä ei enää pitäisi oikeissa ravintoloissa joutua kohtaamaan. Ranskalaiset myös olivat toimivat – niissä oli sopivasti rapeutta, mutta reilusti ylisuolattuja.

Burgeria maistettaessa todellisuus kuitenkin iski. Mediumiksi pyytämisestä huolimatta pihvi oli läpikypsä – ja mikä pahinta, rehellisesti sanottuna – ensimmäinen ajatus mausta oli takautumat HK:n mikroburgerista. Toki tähän vaikuttaa vahvasti halvin mahdollinen, hiukan kosteutta kerännyt, pesusienimäinen burgersämpylä, mutta myöskään pihvin maustaminen ei ole mennyt kohdalleen. Maku on täysin mitäänsanomaton, valju – ja todellakin vain ja ainoastaan majoneesiin ja juustoon (jotka nekään eivät sitä pysty pelastamaan) nojautuva. En pysty varmuudella nyt sanomaan, mutta en muistaakseni ole maistanut mauttomampaa hampurilaispihviä – tai ainakin herkkä mieleni on sulkenut kokemuksen pois muistijäljistäni.

Toki lautaselta kaiken lappaaminen ”takaisin” burgerin sisään olisi tuonut makua kokonaisuuteen, mutta jos ravintola ei pysty tekemään toimivaa burgeria perustuen majoneesiin, juustoon ja pihviin – ei sitä voi – eikä saa pelastaa lappaamalla täytteitä sisään lisää.

Kokemus jäi harmittamaan. Rugosa pienestä lounashärdellistään huolimatta vaikuttaa mukavalta paikalta, jossa voisi myös hintatasonsa osalta odottaa paljon enemmän. Myöskin DIY-hampurilaisen idea on mielestäni kiva ja esillepano miellyttää silmää, mutta annoksen perustukset ovat todella huonolla mallilla, ellei kyseessä ollut joukosta eksynyt maanantaikappale. Paikalle toivoisi enemmän, mutta tämän kokemuksen perusteella en voi suositella.