JJ’s BBQ

JJ’s BBQ

Helsingissä ei pahemmin amerikkalaistyyppistä BBQ:ta ole näkynyt – mieleen tulee ns. aidoista paikoista vain 2019 itä-helsinkiin avannut Helsinki Beer Factory.

Kävin Onlynams-youtubekanavan kolmantena osapuolena nauttimassa JJ’S BBQ -ravintolan popupista viime viikolla ja siinä samalla tuli tarkasteltua tarjontaa tutun analyyttiseen tapaan. Sallinette, että tämä teksti ei kuitenkaan lähesty siis paikkaa samankaltaiseen, tavallisen asiakkaan näkökulmasta suoritettuun visiittiin – vaan arvostelun taustalla on tyypillinen mediakorruptio. Ravintola tarjosi annokset mediastatusta vastaan, mutta toivottavasti koette tekstin silti säilyttäneen koskemattomuutensa. Minä ainakin koen (ja se riittää ainakin minulle).

Ravintola on tosiaan perustettu Sturenkatu 21:n, eli ns. Volvo-talon kulmatilaan taannoin perustettuun Naughty Burgerin koekeittiöön ja sen on luvattu pysyvän toiminnassa ainakin loppuvuoden. Arvatakin jo voi sen löytävän uuden kodin jo vuoden 2023 alkupuolella, sillä perjantai-iltapäivällä reilusti lounasajan jälkeen paikka oli silti lähes täynnä. Tiedä häntä, jos JJ’s ja Naughty tulevaisuudessa löytävät suuremmankin yhteisen sävelen? Nähdäänkö tässä kenties jonkinasteinen fuusio omistavien yhtiöiden välillä vai tekeekö Naughty Group Oyj niinsanotut Kotipizzat (joka hankki Social Burgerjointin aikanaan) ja laajentaa toimintaansa JJ’s BBQ Oyn avulla? Laajentumista kebappirintamallehan on vastikään jo todistettu!

Jokatapauksessa, paikan tunnelma on tuttu ja kun kerran paikalla oleva ystävällismielinen korporaation edustaja ilmoitti, niin valitsimme lautaselle mitä monenlaisinta särvintä. Itse pääannokseksi valitsin Texas Hot Dogin (9 €) ja lounasseuran kanssa jaettavaksi Meat Platter 2+2 (20 €), johon vaihtoehdoista valitsimme pulled porkin, pork bellyn, mac & cheesen ja fried potatoesin. Tämän lisäksi extrana saimme myös coleslawn ja valkosipulidippiä.

Koska palvelusta ei näin mediavieraana voi sanoa mitään (ei siksi, etteikö sitä ollut – vaan siksi ettei se olisi vertailukelpoista) niin keskityn nyt kylmästi vain tuotteeseen. Ehkä joskus käyn välillä vierailemassa myös incognitona ja totean palvelun silloin erikseen.

Aloitetaan Meat Platterin aineksista:

Pork Belly henkii ehkä tarjonnan ämericcäläisintä lihaa (toki brisket myös) ja sellaisena siinä on ne elementit mitä aidolta BBQ:lta odottaa. Rasvaisuus ja pehmeys. Liha ei onneksi ole sellaista täysin suuhun sulavaa, vaan mukana on myös juuri sopiva tekstuuri. Maussa on kaikkea mitä pitääkin ja sopiva savun maku, joka saavuttaa kielen makunystyrät vähän jälkijunassa. Tällaisena, aivan suora 5/5.

Pulled pork jatkaa samaa linjaa. Tyylipuhtaasti toteutettu nyhtöpossu, joka on noin yleisesti ruokalajina kärsinyt pahasti inflaatiosta. Sitä kun tarjotaan nykyään vähän kaikkialla aina mikroaterioista S-marketin salaattitiskiin asti. Ei lainkaan pahaa sanottavaa, mutta ehkä juuri mainitusta inflaatiosta johtuen nyhtöpossun on nykyään vähän vaikea aiheuttaa myöskään sitä wau-efektiäkään. Kovasti kolmosen ja nelosen välillä kamppailen, mutta kallistun kolmoseen – pelkästään tämän takia en menisi uudestaan.

Perunat on sivuannosten heikoin. Jos tavoitteena on saada perunoita jotka on vain perunoita, on onnistuttu tosi hyvin. Täysin makuasia, mutta olisin mieluummin itse nähnyt enemmän pintarapeutta ja suolaa. Toisaalta kikkakolmosena tilaamaton, tarjottimelle ujutettu valkosipulidippi pelasti tämän täysin, jolloin peruna tosin toimii ”vain” lavettina. Dipin kanssa 4/5, ilman 3/5.

Mac & Cheese. Annos, jota joskus olen pitänyt synteettisimpänä ruokalajina mikä maa päällään kantaa (ainakin kunnes kokeilin paikallista pizzaa New Yorkissa). Annosta harvemmin saa Suomesta, mutta vaikka tietty teollisuusjätteen ominaismaku, jota olen aina löytänyt mac & cheese -annoksista on edelleen paikallaan – on JJ:n versio kerrassaan erinomainen. Ensikertalaisen pitää vaan ymmärtää, että näissä juuston ei varsinaisesti pidäkään olla juustoa. 5/5.

Sivulisäyksenä – vaikkakaan ei tähän 2+2 lihalautaseen kuuluneena tosiaan saimme myös veneellisen coleslawta. Tämä on myös yksi ruokalajeista, josta en ole koskaan pitänyt. Vaikka en tämänkään kokemuksen jälkeen siitä sellaisenaan pidä (joihinkin se kuitenkin kuuluu täytteiden osana), niin JJ:n versio on ehkä paras maistamani. Jos pitäisin coleslawsta, tämä olisi 5/5.

Lopuksi – itse päänäytökseen, eli Texas Hot Dogiin. Annoshan on todella simppeli ja kovaan nälkään näitä pitäisi ottaa kaksi, mutta pohjimmiltaan erittäin hyvälaatuinen setti. Vahvan amerikkalaistyylinen (tämä ei tullut yllätyksenä), eli reilut mausteet. Pohjalla cole slawta, joka todellakin toimii erittäin hyvin mausteisen makkaran kanssa, jonka päällä vielä scirachamajoneesia (jota ensin luulin juustokastikkeeksi) ja BBQ-kastiketta. Päälle on vielä ripoteltu paahdettua sipulia ja kevätsipulia. Paketin heikoin elementti on itse sämpylä josta toivoisi vähän enemmän jämäkkyyttä ja kokoa syömistä helpottamaan, mutta muuten elementit ovat kieltämättä kasassa. Vielä kun kokonaisuudelle saataisiin pahvivenettä parempi astia, kuten jenkkityyppinen vähän rypytettyä kahvinsuodatinta muistuttava hodaritasku, olisi kokemus täysin 5/5.

Itse brisket burgeriin en kuitenkaan ota kantaa, mutta lounastoverini Pyryn mielipiteet siitä voitte katsoa alla olevasta videosta!

Jokatapauksessa, JJ’s BBQ oli vallan onnistunut kokemus, joka toisi vakiintuneemmin tähän kaupunkiin jotain mikä täältä puuttuisikin. Aina toki saa toivoa mm. pöytiintarjoilua, jotta ne asiakkaan tarjoilijaksi pakottavat surinalätkät päästettäisiin jo eläkkeelle. Tämänhetkinen ravintola-alan työntekijäpula ei toki tätäkään toivetta juuri tue.

Kokonaisuutena 5/5 vaikka pieniä, pitkälti vain makuasioihin liittyviä seikkoja itse muuttaisinkin.