Boka

Boka

Helsingin Kallioon laskeutui jokin aika sitten Boka-niminen balkanilaista ruokaa tarjoava pikkuravintola ja kuulin yhtäkkiä siitä suunnasta jos toisestakin. Tämä piti käydä testaamassa ja se tapahtui tänään.

Saavuin paikalle samana päivänä kuin HS oli kirjoittanut asiasta artikkelin ja paikalla oli lisäkseni vain neljä asiakasta. Varasin itselleni ja ruokaseuralleni pöydän ja odotellessani katselin muiden saapumista paikalle – jokainen tuntui olevan vähän hämmästynyt, että paikassa on tilaa.

Palvelu tähän mennessä oli erinomaista, tosin sitä sai vain englanniksi, joka aina vähän hiertää. En tiedä miksi, mutta jotenkin olisi kiva että asiakaspalvelussa osattaisiin edes perussanasto.

Ruokaseuran saavuttua päädyimme annokseen Lihalautanen kahdelle (59 €), joka saapukin vähän yli 10 minuutin päästä.

Puutarjottimelle kasattu lihalautanen oli tosiaan nimensä veroinen. Asetteluun oli selkeästi nähty vaivaa ja vaikka saman setin olisi voinut yhtä hyvin tehdä suoraan kahdelle lautaselle, onhan tämänkaltaiset teoriassakin jaettavat annokset aina ohjelmanumeroita sinänsä.

Eniten hehkutusta olivat ihmisiltä saaneet cevapit, eli jauhelihasta muotoillut – paremman sanan puutteessa – pökäleet. Nämä ovat itselleni balkanilaisesta keittiöstä se tutuin ruokalaji ja onhan vastaavia annoksia eri nimillä jokaisessa välimeren keittiöistä. Siinä mielessä näiden osalta ei tullut yllätyksiä, koostumus ja maku ovat kohdallaan ja toteutus on erinomainen.

Cevapien vieressä lankulla on grillattua halloumia. Hirvittävän kiva asia, rakastan halloumia ja siksi tekisi mieli antaa lisäpiste, mutta jos nyt pysytään totuudessa, ei halloumin grillaaminen ole näyttele kovinkaan suurta painoarvoa tällaisessa kokonaisuudessa.

Annoksen pitaleipä oli hyvin tavanomaista. Voisin uskoa sen tulevan suoraan muovipussista. Sinänsä ei kommentoitavaa.

Kuvassa oikeassa reunassa näkyvä saksanpähkinäkana oli taasen erinomaista. Vaikka kana on useimmiten tällaisissa annoksissa se mauttomin vaihtoehto, näihin makua oli saatu ja sopivasti rapea pinta oli erinomaisesti onnistunut.

Keskimmäisenä koko annoksen keskellä on kasa sopska-salaattia, johon itse en ollut törmännyt aiemmin. Kurkkua, tomaattia ja sipulia – sekä raastettua fetajuustoa. Kokonaisuus, joka on todella herkullinen yhdistelmä ja taatusti päätyy omaan ruokapöytääni vielä joskus.

Kuitenkin omasta mielestäni annoksen kruunasi ravintolan oma makkara. Melko tyypillinen, mutta sopivan mausteinen ja hyvin rasvainen makkara, josta ei ole pienintäkään pahaa sanottavaa. Sitä jopa oli täysin riittävästi annoksen koko huomioiden, joka usein vastaavissa annoksissa saattaa jäädä puolitiehen.

On myönnettävä, että pidin kokemastani. Annoksen koko oli kahdelle ihmiselle riittävä ja vaikka jälkiruoalle olisi jäänyt juuri sopivasti tilaa, jäi se optio käyttämättä lähipöytään istuneen hyvin äänekkään seurueen vuoksi. Harvoin tekee mieli karjahtaa yksittäiselle ihmiselle, että tajuaako hän hirnumisellaan, että kukaan muu tilassa ei enää kuule omaa ääntään – mutta tänään se kävi lähellä. On se kiva, että on kivaa, mutta jotain kontrollia – kiitos.

Ehkä suurin kritiikki Bokan kohdalla osuu tietynlaiseen ahneuteen. Annoksen hinta – 59 € on todella paljon. Vaikka annos on hyvin toimiva ja se ei kärsi liiaksi heikoimmista osistaan, niin jotain tuntuu jäävän puuttumaan. Ehkä lopullisen niitin ahneudesta antaa juomapolitiikka, jossa pieni lasillinen virvoitusjuomaa maksaa neljä euroa.

Annoksen parhaat osat ja paikan palvelu ovat suoralta kädeltä 5/5. Kokonaisuutena kuitenkin tarkastellen, jää Bokasta se lopullinen vau-efekti kuitenkin saamatta. Olen useimmiten pitänyt arvosanan perusteena kolmosen ja nelosen välillä sitä, että menisinkö omin nokkineni paikkaan uudelleen ja vaikka todella mieluusti lyöttäytyisin seuraan joka Bokan on illallispaikakseen valinnut, en tämän perusteella menisi sinne enää yksin. Tästä syystä 3/5.

Tsekkaa myös alta Onlynamsin video Vantaan Kivistöstä löytyvästä Balkan Grillistä, jos balkanilainen ruoka kiinnostaa.