Friends & Brgrs, tuo burgerimaailman väliinputoaja

Friends & Brgrs, tuo burgerimaailman väliinputoaja

Toisaalla ranskanperunagallupissa joku ehdotti Friends & Brgrsin ranskalaisia Helsingin parhaiksi ja tokihan se oli pakko käydä kyseenalaistamassa.

Listalta valikoitui cheese & onion -burger, ranskalaiset ja juoman sisältävänä ateriana (12,50e). Ravintolan toimintakonsepti perustuu jenkkiläistyyppisiin hakulaitteisiin, jonka saat kassalta tilauksen tehtyäsi. Laite surisee kun tilauksesi on valmis ja noudat sen itse keittiön luukulta.

Lähtökohtaisesti idea on toimiva. Ruoka tulee tuoreena suoraan keittiöstä ja keittiö voi tehdä annokset tilauksesta, jolloin hävikki on minimiaalista. Itseäni mallissa vieroksuttaa se, että ravintola ulkoistaa asiakkaalle yhden olennaisista tehtävistään, eli palvelun. Sanokaa mitä sanotte, mutta minusta on vanhettuani tullut äksy, mukavuudenhaluinen ja laiska.

Jokatapauksessa, muistanpaikan parin vuoden takaisen aloittamisen Helsingissä ja myös sen asiakasryntäyksen, mitä ravintola sai aikaan. Silloin olin vakaasti sitä mieltä, että kyseessä on premium-burgereita tarjoileva paikka. Samainen mielipide mureni kuitenkin nopeasti uusien ehdokkaiden tultua ravintolatarjontaan ja tätänykyä Friends & Brgrs on siellä pikaruoan ja varsinaisten premium-burgereiden välissä. Älkääkä tulko sanomaan, että varsinaiset ravintoloissa tarjottavat lautashampurilaiset kuuluvat myös johonkin tähän listalla. Suurinta osaa niistä ei pysty edes syömään käsin (ainakaan länsimaisten käytöstapojen edellyttämällä tavalla) joten ne ovat lähinnä jauhelihaleipiä. Hampurilainen syödään aina käsin.

Pöyt… eikun siis keittiön luukulle tilauksesta 14 minuutissa saapuva Cheese & onion -bursa on paikan mentaliteettiin uskollinen, kooltaan melko pieni, helposti käsin syötävissä ja vahvasti nojaa mauiltaan tuoreuteen. Burgerissa maistuu majoneesi, sipulin makeus ja juuston rasvaisuus sopivassa suhteessa. Sämpylänä perinteinen vehnäsämpylä, joka muussautuu sopivasti kosteudessa – mutta jonka vastapainoksi osataan kastikkeiden määrä suhteuttaa burgerin kokoon ja muihin makuihin. Kaikki eivät tätä valitettavasti osaa (köh, Hesburger…)

Kun hampurilainen on tätä luokkaa, huomasin miettiväni miksi siitä huolimatta joka kerta koen pienen pettymyksen. Siihen löytyy muutama simppeli syy:

1.) Ranskalaiset. Ne eivät vain toimi. Olen kuullut hehkutusta F&B:n ranskalaisista useammaltakin taholta, mutta itse käydessäni saanut kumimaisen pehmeät puikelot. Olenko oikeasti ainut joka haluaisi ranskalaisiltaan vähän selkeämpää rapeutta? Maku on toki ihan kohdallaan jos suutuntuma ei olisi ikkunatiivisteen luokkaa.

2.) Aiemmin mainitsemani tee-se-itse -palvelu.

3.) Hinta-laatusuhde ei aivan kohtaa. Lounaaksi 12,50e on jo melkoinen summa ja edes ateriana F&B:n setti ei ole ihan kaikkein riittoisinta.

4.) Arvonta siitä, löytyykö tilaa. Tämä toki nojaa siihen, että olen väärässä kohdissa 1-3, koska muita ne ei näytä haittaavan.

Kaikenkaikkiaan, Friends & Brgrs on ihan paikallaan oleva ravintolaketju. Se ei mitenkään loista ravintolakartan kirkkaimpana tähtenä omalla kartallani, mutta tekee todella maukkaita burgereita vaikka kaikki muu onkin sitten vähän pippeleillä huidottua. En ehkä itse menisi suoranaisesti suosittelemaan paikkaa, mutta jos ette ole vielä käyneet, kannattaa ainakin kokeilla. Itse olen velkaa paikalle sen, että tajusin alunperin pikaruoka-burgereiden voivan olla pieteetillä tehdyn makuisiakin, eikä se ole koskaan huono havainto.