Efesos

Efesos

Myllypuro. Tuo helpoiten saavutettavissa oleva itäisen arkkitehtuurin DDR-jäänne. En kaipaa täältä kymmenien vuosien takaisia muistoja ostarilta, enkä homeisia taloja – mutta muistan joskus käyneeni paikallisen TB-huoltamon yläkerrassa kahvilla.

Se huoltamo muuttui kylmäasemaksi jo vuosia sitten ja samaiseen paikkaan muutti jokin ravintola, josta en koskaan muista kuulleeni nimeä. Siihen viitattiin kuitenkin termein ”yllättävän hyvä”, ”ei uskoisi” ja ”kannattaa käydä”, joten kun kerran Myllypurossa olin, päätin kokeilla paikan lounasta.

Paikka ei eks- tai interiööriltään ole mikään lämminhenkisen hieno, sillä jo hiukan ehtoopuolella olevan entisen huoltoasemarakennuksen pihalla on autoja, jotka tuskin ovat hetkeen kulkeneet ja vanhan laulun sanoja mukaellen, aika paljon on ihanasti rempallaan. Sisäpuoli on kuitenkin siisti ja pelkästään asiakaskunnasta keskiviikkopäivänä saa selville, mitä genreä on luvassa. Yli puolet asiakkaista pukeutuu keltaoransseihin sävyihin ja lopuillakin on vaatteissa jonkin maan- tai talonrakennusyhtiön logo. Ruokalahan tämä, eikä lainkaan syyttä. Lounas näkyy noutopöydästä jo ovelle asti ja jonoa riittää. Paikka on puolillaan ja lautasten kilinä ja persvakomiesten pölinä täyttää ilman.

Tiskiltä kuittaus lounaasta maksaa 10,40e ja 0,5 litran virvoitusjuoma 3e lisää. Pöytä löytyy helposti valoisasta kulmasta, etsin lautasen ja käyän valikoiman kimppuun. Salaattipuoli näyttää olevan tosiaan turkkilaiseen kallellaan ja lämpimistä ruoista löytyy kanaa herkkusienillä, chili con carnea, kebabsuikaleita ihan sellaisenaan ja kasvisvuokaa. Tämän lisäksi lämpökaapissa on pizzaa ja hiilihydraatteja annostellaan joko perunoina tai riisinä. Sivupöydällä on myös kakkua jälkiruokaa kaipaileville.

Annostelen itselleni valikoiman lautaselle kiinnostavimpia ruokia, vääntäydyn nurkkapöytääni ja maistelen perunoita. Kas, kylmiähän nämä. Ilmeisesti jotain on unohtunut valmistusprosessissa, kuten myös kanasta, joka on vallan mautonta. Chili ja kasvisvuoka taasen olevat keskivertoa parempaa, vaikka omaan makuuni niissäkin saisi olla lisää mausteita. Tämä pätee myös erityisesti kebabsuikaleisiin, jotka ovat keskinkertaisuuden malliesimerkki, kuten myös yltiörasvaisuuden.

Selviää nopeasti, että ennakkokäsitys Efesoksesta on täysin paikkaansa pitävä. Paikka ei juuri kruusaile oman lounaansa kanssa ja syöttölänä se toimii vallan mainiosti, jos kroppa vaatii polttoainetta ja sen absorboimiseen on lain määrittelemät 45 minuuttia aikaa. Mutta siihen se juuri jääkin. Efesos ei pintapuolisen lounasvierailun perusteella juuri muuta tarjoa ja sellaisena se on valju esitys turkkilaisesta ruoasta. Ruoan laadun suhteen samalla tasolla on mikä tahansa ostarin tusinapizzeria.

Ei Efesos silti huono ole, päinvastoin. Se on juuri sellaisena mihin se on suunnattukin ihan toimiva ratkaisu. Itselleni se ei vaan herätä yhtään mitään intoa käydä paikanpäällä uudelleen.