The Good Coffee Company

The Good Coffee Company

Heti ensimmäisenä ei ajattelisi, että tämän niminen paikka tarjoilisi ns. aitoa wienerschnitzeliä Helsingin kokoisessa kaupungissa, mutta niin se vain on. Ainakin paikan oman ilmoituksen mukaan. Tästä syystä pakkohan se on käydä kokeilemassa.

Saavuin paikalle eräänä iltapäivänä kahden jälkeen iltapäivällä ja kävelin sisään. Netistä katsomieni kuvien perusteella odotin pientä superahdasta kahvilaa, jossa ei mahtuisi oikein edes kääntymään, mutta hiukan yllätyksekseni tilaa olikin ihan reilusti. Yhdessä pöydässä lounasti myöhäistä lounastaan joku kanta-asiakas, mutta muuten paikka oli tyhjillään. Valitsin itselleni kulmapöydän ja kiireinen asiakaspalvelija otti hetken päästä tilaukseni vastaan. Tilasin Wiener Schnitzelin (24,90 €) ja puolen litran oluen (6,90 €). Ilmeisesti yrittäjä itse kertoi siinä menevän jonkin aikaa, mutta en ollut kiireinen – joten parinkymmenen minuutin mittainen odottelu ei haitannut.

Yksi hirvittävän pieni detalji palvelussa ilahdutti. Koska asiakaspalvelija tiesi itse ruoan tilauksessa menevän aikaa, hän ei suinkaan kaatanut olutta heti – vaan se jätettiin odottamaan ruoan valmistumista. Toki minulle olisi tässä tilanteessa voinut tehdä lisämyyntiä yksinkertaisesti kertomalla että haluan varmaan olueni kylmänä ja tuoreena kun leike valmistuu – ja suositella jotain apertiivia. Nyt odottelin ns. kuivin suin, pelkän vesilasillisen turvin.

Paikka itse on paljon siistimpi ja avarampi kuin olisin kuvitellut. Henkilökunta tuntuu kiireiseltä tiskin takana, mutta tunnelma on – hirvittävän kliseistä termiä käyttääkseni, mannermainen. Kaduttaa hiukan, etten tutustunut paikan tuotteisiin tarkemmin etukäteen. Etäisen silmäilyn perusteella valikoima on kuitenkin tavallisuudesta poikkeava.

Leike saapuu ajallaan pöytään ja ensivaikutelmaltaan se on täydellinen. Leikkeen leivitys on totuttua vaaleampi, mutta samalla se on todella tasainen, jopa häiritsevyyteen asti. Tiedän, ettei tämä ole valmisleike – muutoin olisin voinut erehtyä niin luulemaan. Leivitys on siis tehty pieteetillä.

Maussa on juuri oikea määrä mausteita, mutta leivitys tekee purutuntumasta melko kuivan. Kuohkeutta on ja sitä saisi olla toki enemmänkin, mutta jotenkin leivityksen pinta häiritsee. Itse liha on vasikkaa ja muut maut antavat sille myös tilaa. Olen monesti sanonut, että 99% tapauksista ei leikkeen lihavalinnalla olisi merkitystä, mutta tämä annos kuuluu siihen yhteen prosenttiin.

Ensimmäinen puolikas leikkeestä menee täysin maisteluun ja vasta sitten tajuan annoksen olennaisimman osan. Lisukkeena tarjottavat persiljaöljyperunat nimittäin ovat tietenkin osa kokemusta, mutta varsinainen hack on sivellä niiden lautasella olevaa sulaa voita ja persiljaa leikkeen päälle.

Oi, kuinka typerä olinkaan. Miksi en kokeillut tätä heti?!

NYT nimittäin leike nousee aivan nextille levelille (kuten nyt jo yli kolmekymppinen ex-nuoriso sen sanoisi). Tämä oli juuri se mitä leikkeen leivitys olisi alusta lähtien tarvinnut. Pieni tujaus sitruunaa ja sipaisu sulaa voita – ja lopputulos on uskomattoman herkullinen. Ruokailusta on nyt tätä kirjoittaessa yli viikko ja tälläkin hetkellä vähän värisyttää ajatus, kuinka hyvää se olikaan. Myös valitsemani olut (Ottakringer Helles) sopi erittäin hyvin kokonaisuuteen.

Jos hakemalla lähtee hakemaan kritiikin aiheita, voisi sanoa, että suureen nälkään annos ei ole erityisen suuri ja erityisesti perunoita voisi olla hiukan enemmän – ja siihen ne pakotetut kritiikit oikeastaan sitten jäävätkin.

Kokonaisuutena kokemus nousee kevyesti yhdeksi parhaimmaksi pitkään aikaan tässä kaupungissa. Palvelu on erittäin ystävällistä, persoonallista ja huomioivaa. En yhtään ihmettele, miksi käyntini aikana moni kanta-asiakas tuli paikalle kuin ystävänsä kahvilaan. Annos ei myöskään ole halpa, mutta laatuun nähden se on todella kohtuuhintainen. Koko kokemusta ympäröi myös tietynlainen autenttisuuden sädekehä. Henkilökunnan murtaessa suomea vahvasti saksankielisellä aksentilla ja ympärillä olevat keski-eurooppalaiset elementit tuovat lisää ”sitä jotain” mikä niin monesta paikasta tietenkin puuttuu. Siinä missä perusravintolat Helsingissä ovat lähtökohtaisesti aina suomalaisia ja helsinkiläisiä, tämä on ilmiselvästi jotain muuta.

Tämän kokemuksen perusteella The Good Coffee Company kuuluu ”pakko kokeilla”-suositukseen ja siten ei ole ihme, että se saa täydet 5/5 pistettä. Annoksessa ja kokemuksessa on persoonallisuutta, se on laatuunsa nähden edullinen ja todennäköisesti tämä on monelle piilossa oleva timantti. Paikan nimi saa varmasti monet ajattelemaan että kyseessä on ”vain” kahvila (minä mukaan luettuna), mutta itse olen todella onnellinen, että itse päädyin vihdoin täällä käymään.

Olen sanonut jo vuosia, että Kruunuhaassa sijaitseva Zinnkeller on kaupungissa oma suosikkini mitä wieninleikkeeseeni tulee ja pyrin käymään nimipäivänäni paikassa aina sellaisen syömässä. Tämä TGCC:ssä (kyllä, lyhensin paikan nimen tähän aivan laiskuuttani) käynti sai minut ensi kertaa miettimään, pitäisikö minun siirtää vuosittainen perinteeni tänne. Toistaiseksi ei, mutta samalla tämä sai minut toivomaan että Zinnkeller päätyisi tarjoamaan omaansa myös vasikasta tehtynä.

Tämä jos jokin kertoo siitä, että ainakin omissa kirjoissani tämä todellakin on jokaisen wieninleikkeen ystävän koettava.