Santpauli

Santpauli

Helsingin Tehtaankatu näki maaliskuussa uuden ravintolan saapumisen kartalle, kun saksalaiseen bierstube-ruokaan erikoistunut Santpauli avasi ovensa. Kuin sattumalta, paikan mainostaessa ensisijasiesti schnitzeleitään, oli siellä myös arvon bloggajaanne.

En enää muista, mitkä ravintolat ovat viihtyneet samoissa tiloissa aiemmin, mutta niitä on ollut monia. Yhtäkaikki ne ovat jääneet unholaan näin vain harvakseltaan alueella vierailevan työläiskaupunginosalaisen mielessä – mutta ehkä tämän ravintolan osalta tilanne on toinen? Tietynlaista erottuvuutta paikassa toki on, Rööperi-henkisyys näkyy jo tunnuksessa, jossa hassuttelumielessä Santpauli on yhdistetty ”Rööperbahn”-nimikkeeseen. Jää vain lukijan tulkittavaksi, onko tämä nyökkäys enemmän Irwin Goodmanin klassikkokappaleeseen vai suora viittaus maantieteelliseen Hampurin kaupunginosaan. Tai molempia.

Ensivaikutelma paikasta on hiukan teennäinen. Paikka on sisustettu selkeästi teemaan hakeutuvalla tyylillä muhkeine tuoleineen ja karkeiksi jätettyine seinineen, jota koristavat sopivan vintage-henkiseksi suunnitellut ravintolan logot. Ei voi välttyä ajatukselta, että olen ravintoloiden sisustuksia myyvän yrityksen näyttelyhuoneessa, mutta toisaalta pidän paikan atmosfääristä.

Käyntini aikana henkilökunta oli juuri avannut ravintolan ja päivän valmistelut olivat selkeästi vielä kesken. Sisäänastuttuani saan osakseni pari mulkaisua ja hiukan ponnettoman pöytäänohjauksen, joka ei varsinaisesti tee ensivaikutelmastani keskitasoa parempaa.

Paikan ruokalista on schnitzeleiden osalta rakennettu poikkeuksellisesti, eli listalla on ensin pelkät schnitzelit. Raaka-aineista riippuen hinnat vaihtelevat 15 ja 18 euron välillä, joka tekee ensivilkaisusta poikkeuksellisen halvan. Tämä kuitenkin tarkoittaa vain ja ainoastaan leikettä, eli lisukkeet ja kastikkeet hinnoitellaan aina erikseen. Lisukkeet 4-5 euroa, kastikkeet 3-5 euroa. Tilaamisen helpottamiseksi listan loppupuolelta löytyy myös valmiita kokonaisuuksia, kuten ”wiener schnitzel” (26 e), johon itsekin päädyn. Leike on tällöin vasikkaa, mutta vaihtoehtoina raaka-aineeksi löytyy niin possua, kalaa, kanaa kuin erikseen määrittelemätöntä vegaanistakin vaihtoehtoa. Tällaisesta vaihtoehtojen kavalkadista ei voi olla muuta kuin riemuissaan.

Lautasen saapuminen pöytään kestää odotetusti noin 15 minuuttia. Olen päivän ensimmäinen asiakas ja odotteluaikana ovesta pukkaa lisää asiakkaita.

Annos on ensivaikutelmaltaan keskikokoinen. Ensimmäinen huomio kiinnittyy leikkeen päälle lusikoituun maustevoihin, joka on ratkaisuna melko harvinainen – varsinkin kun osittain leikkeen alle jäänyt perunamuussi sisältää myös voisulaa. Mitään terveysruokaa ei tästä ole siis tehty, kuten ei pidäkään. Rasvaa riittää ja se näkyy myös itse kokonaisuudessa.

Leikkeen pinta on kiinteä ja rapea. Maku on todella kohdallaan ja liha on laadukasta. En ihan ole maustevoin suurin ystävä tässä tapauksessa, mutta se osaltaan pehmentää leikkeen pintarapeutta mehevämmäksi. Valitettavasti leikkeen asettelu perunamuussin päälle pilaa leikkeen leivityksestä puolet, jota ei oikein voi pelastaa millään, eikä muusista vapautuva ryöpsähdys voisulaa sinänsä helpota asiaa.

Muussi itse on erinomaista, kuten myös lisukkeena tarjottavat mitättömän kokoiset anjovikset. Laatu tässä kohtaa ei aivan korvaa määrää, sillä se tuntuu loppuvan kesken.

Kokonaisuutena annos tuntuu hintaisekseen melko pieneltä, eikä hapuileva palvelu aivan korvaa puutteita. Makumaailma on kohdallaan, mutta leivitys saa aikaan ristiriitaisia tunteita. Siinä missä wieninleikkeen leivityksen valmistus on parhaimmillaan juuri oikeaan kohtaan osunut täsmäosuma, on se tässä tapauksessa annoksen eri osien tasapainottava vaikutus. Pitääkö lopputuloksesta, on toinen asia – mutta voin runsas määrä tuntuu välillä ylitsevuotavalta.

Idealtaan Santpaulin kokonaisuus tuntuu erittäin hyvältä. Ravintola vaikuttaa viihtyisältä ja erityisesti vaihtoehtojen kirjo on erittäin tervetullut lisä helsinkiläiseen schnitzelskeneen, mutta vaikka tällä ei aivan kiidetä kaupungin terävimpään kärkeen, saa paikka ehdottomasti suosituksen kokeiluun.

Tämä olisi ehdottomasti viiden tähden arvoinen, jos annoksen rakenne olisi mietitympi, hinta hiukan halvempi tai leike itsessään suurempi. Siksi kuitenkin 4/5. Jos edellämainituista asioista kaksi asiaa muuttuisi, tämä taistelisi kaupungin annosten kärkipaikasta.