Ravintola Kaarti

Ravintola Kaarti

Kapiaisen kakarana, sydämessäni on vapaa paikka kaikelle mikä liittyy varuskunta- tai kasarmielämään. Kaartin rakennukset Helsingin Töölössä liittynevät tähän vahvasti ja tuo funkkistyylinen alue on omasta mielestäni yksi kauneimpia, mitä Helsingistä löytyy.

Alueelta löytyy myös Ravintola Kaarti, joka on toiminut tiloissa lounas- ja tilausravintolana. Lounaan hinta (10e) ei hirvittävästi päätä huimaa, joten matka suuntautui kohti Autokomppanian kasarmia hyisenä loppusyksyn arkipäivänä.

Paikan arkkitehtuuri on upea ja funkkistyyli on hallussa jo sisäänkäynniltä lähtien. Koska tällaisia tiloja ei juuri enää ole, voi helposti kuvitella olevansa vanhassa pankkisalissa – pömpöösi glämööri pilkahtelee ilmapiiristä sieltä perunamuussin ja kahvin tuoksujen seasta – ja riviin asetellut pöydät yksinkertaisine tuolineen tukevat ruokala-asetelmaa. Tämä paikka ei ole trendikäs iltaravintola ja tänne tullaan vain syömään – arkkitehtuurin ihailemisen ohella.

”Palvelu on sitävastoin hiukan poissaolevaa” – huomaan ajattelevani, kun saavun tiskille maksamaan lounastani, eikä henkilökuntaa ole missään. Tuossa tuokiossa (1,5 minuutin päästä) rientää keittiöstä sieväasuinen neitonen ottamaan vastaan maksukorttini ja käsittelee samalla useammankin meitä, jo jonossa tovin odottaneen asiakkaan. Kasvoilta näkyy kiire ja huoli – ei lainkaan hymy, kuten mainoksessa luvattiin.

Lounas on noutopöydästä ja tarjonta on runsasta. Kylmän pöydän osalta ei mielikuvitus ole liiaksi laulanut, mutta tarjolla on monta muutakin kuin vain kuutioitua kurkkua ja tomaattilohkoja.

Käyntipäivänä lämpimistä ruoista valitsin itse pestokanan ja makkarakastikkeen perunamuussilla. Ensimmäinen jäi hiukan mauttomaksi, mutta jälkimmäinen oli erinomaista kaikessa yksinkertaisuudessaan. Myös perunamuussi oli parempaa keskiluokkaa, eikä sen koostumuksessa ollut moitittavaa.

Kokonaisuutena, pikalounas Ravintola Kaartissa oli suhteellisen täydellinen kokemus lounasruokalasta. Se ei anna juuri mitään muuta kuin reilun noutopöytälounaan, jossa kokonaisuutta on mietitty juuri sen verran, että suurimman osan asiakkaista on helppo löytää sopivaa ruokaa. Palvelua ei juuri ole, ellei rahastamista sellaiseksi lasketa – mutta loppujen lopuksi, ei sellaista tarvitakaan. Tämä on ruokala, jossa näkyy yhtälailla työhaalareita kuin kravattejakin – ja ennenkaikkea tämä on paikka jossa huokuu historia.

Tämä huomioonottaen, 4/5. Niille, joita funkkisarkkitehtuuri kiinnostaa, ehdoton suositus. Niille, jotka taasen hakevat toimivaa perusruokalounasta – ei välttämättä tämän vuoksi kannata silti lähteä Töölöön pelkästään tätä varten.