Frantoio

Frantoio

Kotikaupunginosassani Kalliossa on jonkin aikaa pitänyt majaansa Frantoio-niminen pikku kuppila, jonka falafelit ovat herättäneet huomiota jopa Helsingin Sanomissa asti. Toissapäivänä huomasin Woltissa paikan ensimmäistä kertaa ja kun työpäiväksi olin sitoutunut tehokkaasti istumaan kotona – ei tilauspäätöksen tekeminen ollut vaikeaa.

Tapani mukaan, otin kaksi annosta. Shawarma-pitaleivän (7,90e) ja falafel platen (10,90e). Ensimmäinen näistä oli odotetun kaltainen, standarimallinen pitaleipä salaattipainotteisella sisällöllä. Ei mitään erikoista, mutta tyylipuhdas suoritus alle kahdeksan euron pitaleiväksi. Falafel-lautasen asettelu taasen kärsi kovasti kuljetusastiasta ja rapeapintaiset falafelit (6 kpl) olivat kärsineet hiukan. Annoksessa oli myös hummusta, tabboulehia ja ranskalaisia. Vaikka näistä kahdesta kuljetusannoksesta pitaleipä oli hinta-panossuhteeltaan edullisempi, ei Frantoion falafelit ole syyttä saaneet positiivista huomiota. Falafeleiksi ne ovat poikkeuksellisen maukkaita ja rakenteeltaan erinomaisia – mutta koska ne ovat falafeleita, niitä ei edes pidä nauttia ilman jotakin mihin dipata.

Tänään kävin paikassa ensimmäistä kertaa, osittain wolttikokeiluni vuoksi. Kohdalle osuttuani hetkeksi hämmästyin, onko tämä tosiaan se josta porukka on kohkannut? Puolet oletettua pienempi kioski, jossa neljä pöytää (joista puolet oli onnistuneesti vallannut kaksi kannabishippiä, jotka olivat majoittuneet paikkaan tekemään jotain humanistiopiskeluitaan) ja sekava salaatti-/asiakaspalvelutiski. Ei aivan sitä mitä oletin.

Asiakaspalvelu oli hiukan töksähtävää, mutta hyväntahtoisesti paikallista taitamaton herra pyrki löytämään listalta suosituksia. Ymmärrystä ei kuitenkaan oikein löytynyt, joten listalta annos – shawarma sandwich. Käytännössä siis sama, minkä olin saanut pari päivää aiemmin kotiinkuljetuksena. Eikä hinta edes ollut noussut (7,90e), vaikka toki rikkinäisestä (?) jääkaapista ostettu juoma (2e) nosti kokonaishintaa.

Vaikka olin ainoa aktiivinen/maksava asiakas, annoksen valmistamisessa kesti silti kymmenisen minuuttia. Tämä ei todellakaan haitannut, ulkona parikymmentä minuuttia tuulessa ja tuiskussa tarponeena kohmeessa olevat kädet kaipasivatkin sulattamista. Annos saapui lopulta pöytään, eikä se lainkaan muistuttanut sitä minkä olin aiemmin saanut. Currykastiketta oli noin nelinkertainen määrä ja pitaleipä oli vaihtunut rasvaa tihkuvaan hampurilaissämpylään. Ensivaikutelma ei todellakaan ollut, että tätä voisi syödä mitenkään käsin sotkematta itseään ja lähiympäristöään kastikkeeseen. Harvoin näkee annoksia jotka huokuvat kastiketta ja rasvaa, mutta on sekin varmasti asia jota joku arvostaa.

Haarukalla sisuksia räävittyäni pääsin annoksesta lopulta jyvälle. Kastikkeen alta paljastui pitaleipien helmasynti – eli varsinainen pihvi, tässätapauksessa hyvin maustettu ja kypsennetty kanashawarma oli tungettu leivän saranapuolelle, julkisivun koostuessa vain salaatista ja currykastike-tsunamista. Tuhottuani tätä kokonaisuutta absorboidessani nipullisen aivan liian ohuita ja riittämättömiä servettejä, ymmärsin myös sämpylän olevan erinomainen. Jos vain shawarma-currykastikesuhde ei olisi ollut 1:400, olisi kokonaisuudesta voinut saada paremman otteen (niin kuvainnollisesti kuin konkreettisestikin).

Nyt lopulta, teen oletuksen. Frantoion listalta löytyy Falafel Burger (7e) jossa yhdistyy kokemani perusteella kaksi hyvin toimivaa elementtiä. Falafelit ja vuorossa olleen kokin pitaleipääni soveltama hampurilaissämpylä. Näin kokemukseni perusteella uskoisin siinä olevan paljon potentiaalia, joten jos menette paikanpäälle ja päädytte sitä maistelemaan, kertokaa siitä kommenttipuolella.

Muutoin, Frantoio on hiukan hämmentävä kokemus. Se tuntuu perusvarmalta välimerelliseltä ruokakioskilta, jossa maut ja raaka-aineet ovat kunnossa, mutta hajontaa annoksissa takuulla on – etkä kielimuurista johtuen välttämättä saa mitä olet tilannut. Tästä syystä 3/5.


Frantoion vaihtoehtona Kalliosta löytyy erinomaiseksi todettu Metro Food. Lue artikkeli paikasta täältä. Seuraa myös instagram-tiliäni osoitteessa www.instagram.com/visukinttu – tilillä ajoittain myös ravintolauutisia ja pikakatsauksia.