Newroz 21

Newroz 21

”Itä-Helsinki on kuin ulkomaille lähtisi”, kuulin kerran erään ulkopaikkakuntalaisen sanovan. Lausahduksessa on toki oma totuutensa, mutta miten itse omassa mielessäni itäiset kaupunginosat ajattelen, nousee siellä tulevien vuosien aikana kiihtyvällä tahdilla uusia ravintolauutuuksia. Taannoinen vierailu Mellunmäessä sijaitsevaan Helsinki Beer Factoryyn hyvänä esimerkkinä.

Yksi niistä paikoista jotka kuitenkin ovat liikkeellä toiseen suuntaan on Puhoksen surullisenkuuluisalla ostarilla sijaitseva Newroz 21, joka avasi keväällä ravintolan myös Kampin Sähkötalossa. Paikalla on kova maine, eikä siitä kovinkaan usein kuule mitään huonoa sanottavaa. Siksipä juuri, myöhäinen lounasvierailu paikkaan oli hyvä idea satunnaisena arkipäivänä.

Ulkopuolelta paikka ei kovin hirvittävästi eroa satunnaisesta kebabkioskista. Ikkunoita koristavat mauttomat ja tökerösti suunnitellut teippaukset, ympärillä on mainoksia huonosti kuvattuine ja photoshopattuine annoskuvineen ja ympäristö on kieltämättä vähän rappiokunnossa. Sisään kävellessä mieli kuitenkin muuttuu, sillä kultturellinen elämys lyö kasvoille. Seinällä on heti ovesta käveltäessä valtava ruokalista ja nurkkaa koristaa grillihiilipussien vuori. Oikealla on grillikioskin kaltainen palvelutiski, jossa jonoa ja älämölöä riittää. Portaista pääsee kuitenkin yläkertaan varsinaiseen ravintolasaliin, jossa kokemus jatkuu.

Annosten nimet on seinällä koreilevaan ruokalistaan merkitty vähän sinnepäin, joten valitsen itse summamutikassa annoksen, jossa on vähän kaikkea. Nälkä on vääntänyt vatsaa jo muutaman tunnin joten otan turvallisen valinnan – eli annoksen, jossa on kolme erilaista varrasta. Lammasta, kanaa ja perinteistä kebabia, eli vartaan ympärille puristeltua jauhelihaa (16e). Koska ravintola ei julkaise ruokalistaansa netissä, näin tätä jälkikäteen kirjoittaessani on vaikea muistaa millä numerolla annos listassa koreili. Annos oli kuitenkin yksi kalleimmista, muutoin paikan hinnat alkoivat noin neljästä eurosta ylöspäin. Mainittakoon, että myös juomien hinnat ovat kohtuulliset. Vaikka juomakaapissa mainitaan colatölkin hinnaksi 1,50e, kustantaa se maksutilanteessa vain euron.

Annoksen valmistumisessa kestää kymmenisen minuuttia ja silläaikaa salaattipöydästä löytyy muutamia erilaisia kylmiä pikkusyötäviä ja linssikeittoa, jotka kuuluvat hintaan. Paikassa on muovitarjottimineen vahva etnisen pikaruokalan fiilis, mutta jotenkin hassulla sivumausteella jota en oikein osaa kuvailla. Jokatapauksessa, paikka antaa lupauksen odottaa ruoalta vähän enemmän.

Pöytään saavuttua lautasten tieltä pitää raivata tilaa. Ojennan tarjoilijalle käytetyn salaattilautaseni – jonka hän nostaa viereiseen pöytään. Ihan kiinnostava ratkaisu, huomaan ajattelevani – mutta kai plokkarit ovat sitten erikseen.

Annos on kuitenkin runsas. Riisipedille on asetettu kolmen vartaan ainekset, pari grillattua tomaattia, punasipulia ja sitruunanlohko. Tarjolla oleva kanavarras on mehevää, juuri oikealla kypsyysasteella ja maustettu erinomaisesti. Samaa ei voi sanoa kebabvartaasta, jossa makua olisi saanut olla vähän enemmän – tällaisena tulee vain vahvasti mieleen kuivat lihapullat ja siksi lounaalla nousikin keskusteluun vinkki, että asiakkaille olisi hyvä olla muutamia eri tahnoja ja/tai kastikkeita saatavilla salaattipöydän ohessa. Näin tekee mm. erinomainen Tikke Kontulassa.

Myös lammasvarras vaikuttaa vähän kuivalta, mutta liha on erinomaista yhtä palaa lukuunottamatta, johon on jäänyt rustoa. Mureutta kaipaisi enemmän, mutta ”ongelma” on enemmän tavoissa kuin varsinaisessa teknisessä toteutuksessa. Omasta mielestäni juuri näistä syistä kana on useinmiten helpoin ja turvallisin valinta – yhtään hylkimättä siis Newrozin tarjoamia pässinkiveksiä tai maksakebabiakaan.

Ja juuri tuossa tarjonnassa onkin Newroz 21:n ehkä vetovoimaisin ominaisuus. Eksotiikka.

Niille, jotka haluavat kokea jotain erilaista, löytyy Newrozin kattavalta listalta monenlaista syötävää autenttisesta välimerenpohjukan keittiöstä. Näin yhden annoksen syötyäni jää kuitenkin paikasta hiukan kaihomielinen tunne. Ruoan autenttisuus tuntuu olevan kohdallaan, mutta silti jotenkin tunne, että parantamisen varaa vielä olisi. Meille kahdelle esimerkiksi tarjoiltiin kolme reilunkokoista leipää, joista yksi oli osittain raaka.

Newroz 21 on hyvä ruokapaikka, mutta se ei ole erinomainen. Siksi arvosanaksi päätyy 4/5, mutta ehdottomasti vierailen paikanpäällä myöhemminkin.

Viikko edellisen vierailun jälkeen vierailin paikan Kampin toimipisteessä ja söin 5e hintaisen kanarullan. Toimiva kokonaisuus, erittäin hyvä hinta-laatusuhde ja vahva voittaja verrattaessa lähistön pikaruokaravintolatarjontaan. Siitä huolimatta, pysyy 4/5 arvosana edelleen voimassa, eli paremmaksi varmasti tämän vielä saisi. Ainakin kanan kypsyysaste heittelehti hiiltyneestä pinkkiin ja annoksen ranskalaiset ovat vettyneen kumisia.