Hausmanin wieninleike

Hausmanin wieninleike

Neljäskymmenes wieninleikkeeni ajautui eteeni aivan kuin sattumalta, kun olin etsimässä Töölönlahden rannoilta minulle suositeltua ravintolaa. Osuin kuitenkin ravintola Hausmaniin, joka on perheomisteinen, suhteellisen trendikkäänoloinen saksalaissuomalaista fiilistä hönkivä ruokaravintola. Kävelin sisään, istuin pöytään ja ystävällisen palvelun kautta minulle selvisi nopeasti, että listallahan on wienerschnitzel.

Koska ravintola oli käytännössä tyhjä, ei annoksessa kestänyt kauaa. Tuskin olin ehtinyt istua alas pöytään kun kaukaa keittiöstä kantautui frittauksen ääni. Annos saapuikin pöytään alle 10 minuutissa pienen pettymyksen saattelemana. Kun ravintola on kerran saksalaista alkuperää, olisin jotenkin odottanut leikkeen olevan selkeästi suurempi ja oikeaoppisesti erillään tarjoiltavien perunoiden olevan paistinperunoita.

Veitsen pureutuessa leikkeeseen, pääkopan kuitenkin valtaa pieni hyvänolon tunne. Pintaleivitys on kuohkeaa ja pientä kuivaa rasahtelua kuuluu paikkapaikoin. Suutuntumaltaan ensipuraisu saa aikaan kuitenkin hämmästelyä, sillä leike on huomattavasti kosteampi kuin mihin olen itse tottunut. Mistään tiskirätistä ei ole kyse, mutta varsinkin reunoissa tätä on havaittavissa – joka ei ole ongelma, enemmänkin vain ominaisuus. Maku kuitenkin on tärkeämpää ja se on Hausmanissa todella kohdallaan. Leivitys maistuu juuri siltä miltä pitääkin, suolaa on riittävästi ja se löytää liittonsa rasvan kanssa vaivatta. Myös lihan laatu on kohdallaan ja se on nautaa.

Olisi helppo sanoa, että tämä on erinomainen annos ja 17 euron hintaisena myös sen väärti. Parannettavaa kuitenkin on. Ensinnäkin leikkeen koko, joka saisi olla selkeästi suurempi – varsinkin lounasajan ulkopuolella. Anjovista ja kaprista saisi myös olla huomattavasti enemmän, niitä riitti nyt noin neljännekseen leikkeestä. Kuitenkin tärkeimpänä palautteena toivoisin, että oletusarvoiset lisukeperunat vaihdettaisiin paistinperunoihin, kuten myös sitruunaviipale lohkoon. Jos joku ihmettelee aina sitä miksi toivon näissä lohkoa, syy löytyy sen helpommasta käytettävyydestä sormin.

Kokonaisuutena Hausman on todellinen löytö. Ravintolan yleisfiilis on rauhallinen, erittäin siisti ja tyylikkyydessään sitä tasoa, että tänne uskaltaisi tuoda fiinimpiäkin vieraita. Hyvä ja ystävällinen palvelu kruunaa kokemuksen, mutta silti annoksena tässä on niin paljon parannettavaa, että arvosana jää (tosin hyvin vahvaksi) 4/5 -kokemukseksi. Tämä paikka ansaitsee suositteluja ja ehdottomasti paikka jossa haluan käydä joskus uudelleen kokeilemassa jotakin muuta listalta.