Chéri

Chéri

Jotenkin tavattoman kökösti nimetty ravintola ei avauduttuaan saanut minua mitenkään innostumaan siellä vierailusta, mutta kuunneltuani vuoden verran päivityksiä ylihintaisesta ruoasta ja tarkoitushakuisesta kitcheydestä, päätin vihdoin astua ovesta sisään.

Tämän sytykkeenä oli toki armas vaimoni, joka halusi viettää aikaa kanssani hetken rauhallisella ja myöhäisellä iltapäivälounaalla ja valitsi paikan vain sijainnin perusteella tietämättä sen kummemmin asiasta.

En välttämättä ollut valinnasta pelkästään iloinen, mutta toki arvostin mahdollisuutta kokea jotain uutta. Kokemus se on pettymyskin.

Astelimme ravintolaan sisään muutaman minuutin ovien avautumista odoteltuamme ja siten myös päivän ensimmäisiä asiakkaita. Mikään suuri kiire ei henkilökunnalla meitä palvelemaan ollut, joten saimme tarpeeksi aikaa asettautua paikoillemme.

Ruokalistat saatuamme, sama ilmiö toistui. Henkilökunnalla tuntui olevan vielä jotain avaamisen suhteen pahasti kesken ja useamman sen jäsenen viipellettyä ohitsemme saimme vihdoin tilaukset tehtyä.

En tiedä olenko mielipiteeni kanssa vähän yksin, mutta kun ruokalista on lähinnä listaus raaka-aineista, siinä ujo suomalainen jää aina vähän yksin. Chérin osalta tämä tunne on ruokalistaa katsellessa hyvin vallitseva. Tulee väistämättä mieleen, että pitäisi olla ranskalaisen kokin koulutus ymmärtääkseen kolmanneksen ruokalistan merkinnöistä ja loputkin tuntuvat yläasteen kemiankokeen kaavoilta, josta pitäisi päätellä kokonaisuuksista onko nyt lopputuloksena vetypommi vai shampoo. Onnekseni listalta löytyi Chicken Schnitzel (26 €) jonka olisin todennäköisesti ottanut muutenkin. Olenhan valtakunnan suurimman mediankin nimittämä schnitzelmies.

Olisin toivonut leikkeeltä enemmän kokoa, mutta ensivaikutelma vaikutti erittäin hyvältä. Pintaleivitys oli kuohkeaa, rapeaa ja pintapuoliselta vilkaisulta myöskään maustamista ei oltu unohdettu. Kielituntuma varmisti kaiken tämän ja ensikosketus oli kertakaikkiaan fantastinen. Yritän hillitä superlatiiveja, mutta koin välittömästi löytäneeni erinomaisen annoksen. Ainoa mikä tätä tunnetta hillitsi oli leikkeen hillitty koko, mutta ottaen huomioon tarkoituksenhakuisen fiinin ympäristön, tietynlainen piiperrys oli myös tässä varmasti harkittu. On silti oikeastaan turha sanoa tämän enempää – tämä annos on ehdottomasti suoraan 5/5 ja koettava jokaisen erikseen.

Erityskiitos kuuluu myös siitä, että annokseen kuului myös todella poikkeuksellinen lisuke, eli salaatti, ryyditettynä halkaistulla munalla, pavuilla, helvetillisellä määrällä parmesania ja muutamalla erinomaisella anjoviksella. Lisukkeen koko oli niin valtava, että on ihme, ettei sitä tarjottu ämpärissä. Vaikka ensivaikutelman perusteella heräsi kysymys onko Chérissä keittiön porukka vahvemmissakin pöllyissä, osoittautui myös lisuke tarkkaan harkituksi ja vilpittömästi toimivaksi annokseksi. Tietynlaisia miespisteitä vähensi tosin se, että annokseen tavallaan olisi odottanut edes jotain vahvasti hiilihydraattipitoista. Nyt se kun tuntui hyvinkin terveelliseltä. Mitä se ei varmaankaan ollut.

Tokihan Chéri osoittautui myös muuten yllätykselliseksi paikaksi. Ateriamme yhteydessä tilatuista drinkeistä annoimme pyydettäessä rehellistä palautetta ja kun vaimon drinkki osoittautuikin odottamattoman kirpeäksi ja yksitasoiseksi, tarjoilija reagoi palautteeseen ihailtavan hyvin – ja teki listalta veloituksetta toisen drinkin. Tästä erittäin suuri peukku.

Chéri on hämmentävä paikka. Yleisfiilikseltä tuntuu vähän, että olisi tullut eiralaisten eläke-ikäisten nukkekotiharrastajien teekutsuille tai happoisten Liisa Ihmemaassa -larppaajien kerhohuoneelle. Vaikka asiakaspalvelu välillä tuntuu hitaalta, se myös toimittuaan tuntuu välittömältä ja huomioonottavalta. Päälimmäiseksi kokemuksesta kuitenkin jää ruoka, sillä se on kevyesti yksi yllätyksellisimmistä tässä kaupungissa kokemistani.

Tottakai – kuten aina – täällä kirjoitettu kokemukseni pohjautuu vain siihen, eli yhden ihmisen kokemukseen yhdestä ateriasta ja en silti halua väheksyä muiden, mahdollisesti kriittisiäkin kokemuksia paikasta. Siitä huolimatta Chéri näyttäytyi minulle käynnilläni todella hyvältä ravintolalta ja ongelmaksi nouseekin lähinnä sen atmosfääri.

Lyhyesti selitettynä – se ei tuntunut omalta paikalta. En tiedä aivan tarkalleen mistä tämä johtui, mutta jokin paikassa vain ei tunnu siltä, että haluaisin mennä sinne uudelleen. Jos tämä päätös pitää, tulen todella, t o d e l l a kaipaamaan tuota annosta – ja ehkä juuri tästä syystä on pakko pudottaa arvosanaa ruoan ansaitsemasta täydestä pistemäärästä yhdellä 4/5:een.