Thai Orchid (Konepaja)

Thai Orchid (Konepaja)

Asun Alppiharjussa, jota kiinteistönvälittäjät tiuhaan nimittävät myös Kallioksi. Melkein vieressä sijaitsevan Konepajan alueella sijaitseva Thai Orchid on naapuruston kanssa käydyissä ravintolasuosituskeskusteluissa vilahdellut aina silloin tällöin ja siksi oli aika käydä koeponnistamassa sekin.

Paikka sijaitsee suhteellisen isossa ja hyvinvalaistussa liiketilassa, jossa vastaanotto on mitä se aasialaisissa paikoissa usein on. Täynnä olutlaatikoita ja myrtsin näköistä vastaanottajaa. Palvelu on kuitenkin iloista – jopa siinä vaiheessa kuin luulin tänään olevan maanantai ja pakolla yritin tilata väärältä lounaslistalta. Valikoin listalta kuitenkin Salmon & Samunplai (11,90e) – eli suomeksi lohta ja salaattia.

Paikan yleisilme on puhdas, tyylikäs ja alkusyksyisessä iltapäivässä raikkaan valoisa. Lounasaika oli lopuillaan, eikä asiakkaita juuri muissa pöydissä näkynyt. Salaattipöydässä oli vielä muutama kuollut salaatinlehti ja nesteessä lilluvia meloninviipaleita. Otin muutaman, koska arvelin tilatun annoksen olevan tulinen huolimatta yhdestä (max. 3) chilinkuvasta ruokalistassa.

Annos saapuikin alle 10 minuutissa ja sisälsi tavan mukaiset kolme lautasta. Yhden itse annokselle, toisen riisille ja kolmannen, jossa ainekset on tarkoitus varsinaisesti syödä. Ensivaikutelmalta annos on pienenlainen – ja rehellisesti sanottuna, meni hetki muistaessani, että mitä edes tilasin. Vahvasti friteerattu kala ei hengi enää sitä perinteisen suomalaisen lounaslohen klönttimäistä fiilistä ja varsinkin kun se on peitelty thaimaalaisen salaatin keskelle, voi monella olla vaikeuksia tunnistaa annoksen pääraaka-ainetta.

Ensimmäinen kosketus salaattiin muistuttaa ruokalistan chililuokituksista. Huulissa maistuu kimmeltävä kihelmöinti, joka hiljalleen muuttuu napalminhohtavaksi poltteeksi. Samalla kuitenkin maut ovat paikallaan – minttu, ruohosipuli ja korianteri löytää punasipulin kombossa, joka saa miettimään, josko joskus voisi vielä palkata täysipäiväisen thaiapulaisen. Kalan makeahko pintakuori epäilyttää tahmaisuudellaan, mutta pelättyä ylikypsyyttä ei juurikaan ole. Maku on kaikkea muuta kuin sitä mitä odottaisi, mutta samalla kun sen tuoma hymy viivähtelee kasvoilla, herää kysymys miksi tämä annos on edes olemassa. Vivahde-ero samalla tavalla valmistettuun kanaan olisi minimaalinen, kuten usein friteeratuissa ruoissa, mutta en silti kadu valintaani. Annos maistuu, eikä jätä pettymystä oikein mistään muusta kuin sen loppumisesta. Ruoan jälkeen mielellään jättää jälkiruoan syömättä, jotta suussa viipyilevä polte jatkuisi vielä hetken.

…toki se palaa vielä myöhemmin toisaalle, se on arvattavissa.

Mutta ei Thai Orchid mikään Narnia ole, vaikka jotain satumaisen kiinnostavaa siinä on. Ruoka on pieteetillä tehtyä, maut ovat kohdallaan ja palvelu odotetun liukuhihnamaista, mutta tavallaan kun odotin paikalta enemmän lounasruokalamaista kokemusta, on aina jännä huomata kaupungin levittäytyvän tänne päin vallaten tilaa hengettömiltä pizzakebabberioilta.

Se, jos jokin on tervetullut trendi ja siksi on tälle helppo antaa perussuositus ja kehoittaa kokeilemaan itse. Turvallinen thairuokaa tarjoava ravintola. 4/5.