Suskin wieninleike

Suskin wieninleike

Pienen tauon jälkeen on virkistävää huomata löytäneensä Helsingin alueelta taas yhden wieninleikkeen, tällä kertaa Malmilta. Rauhallisen sunnuntaipäivän lounaspaikaksi valikoitui siis kortteliravintola Suski, jonka ainoat asiakkaat olimme kävellessämme sisään kymmenen minuuttia avaamisajan jälkeen.

Ravintolan sisustus on tyylikäs ja siisti – ja on omiaan muokkaamaan käsitystä, että Malmi on kaupunginosa josta tyylikkyys on kuollut. Toki kaikissa samankaltaisissa ravintoloissa on tietty persoonallisuuden puute, mutta sen kestää helposti jos ruoka on hyvää.

Tarjoilu pelaa moitteetta pöytiin ja asenne tuntuu olevan alkumetreistä lähtien kohdallaan. Hiukan krapulainen seuralaiseni ottaa paikan kasvisburgerin (17,50e), jonka vegaaniseksi saattaminen on tuo hintaan hulppeat 3e lisää. Lisähinta tulee sämpylästä, joka vaihdetaan gluteenittomaan. Tästä vielä lisää artikkelin loppupuolella.

Ruoka saapuu kymmenessä minuutissa ja wieninleike on melko koruton annos – kuten pitääkin. Pleittauksen, eli lautasasettelun suurin ongelma on se klassinen – leike makaa perunamuussin päällä, mutta onneksi vain osittain. Leikkeen pinta on kauniin ruskea, mutta paistettaessa on unohtunut lisätä ilmeisesti voita pannulle leikkeen kääntämisen jälkeen, sillä kääntöpuolen leivitys on hajonnut ja epätasaisempi – ei kuitenkaan palanut, kuten usein sattuu. Täydellisyyteen vaativaa ilmavuutta ei juuri ole, sillä leivitys on tasaisen tiivis.

Leikkeen alta paljastuu myös vihanneskuutioita, jotka ovat virkistävä poikkeus. En tiedä johtuuko kohtaaminen päivän ensimmäisestä asiakkuudesta, mutta ne ovat napsakoita, jopa osaltaan raakoja – joka sinällään ei itseäni haittaa, varsinkin kun vaihtoehtona olisi usein tarjolla olevat ylikypsät vihannesblarghblargh-palat. Leikkeen päällä oleva persilja on toki myös täysi koriste ja anjoviksen määrä saattaa olla haaste siitä pitäville. Tosin se on kaikkinensa hyvälaatuista, kuten myös kapris.

Kokonaisuutena annos on yllättävänkin hyvä, eikä tämän arvosanan päättäminen ole helppoa. Toisaalta reunoilla on havaittavissa pientä jänteisyyttä ja mausteessa on ripaus liikaa suolaa, mutta muutoin leikkeen maut ovat kohdallaan ja eritoten annoksen perunamuussi on erinomaista.

Vaikka artikkelin kohteena onkin nimenomaan wieninleike, sananen myös paikan kasvisburgerista. Sen ”pihvi” on nimittäin ehkä huonoin ikinä näkemäni burgerpihvin korvike, joka on lienee valmistettu blendaamalla kikherneistä ja punajuuresta tasainen puuro, joka on pakotettu pihvin muotoon polttamalla hiileksi sen ulkopinta. Jotain sanoo se, että tämä on ainoa ruoka vuosikausiin, jonka olen sylkenyt pois suustani sen maun vuoksi.

MUTTA – miksi ylipäätään kerron tästä wieninleike-arviossa on se, että tämä kertoo myös Suskin henkilökunnan ammattitaidosta. Vuorossa ollut tarjoilija nimittäin pyytämättä vähensi burgerin (ja juoman) laskusta huomatessaan, ettei se ollut maistunut seuralaiselleni – josta valtava plussa henkilökunnalle. Tätä reaktiota näkee nykyään aivan liian harvoin, varsinkin asiakkaan sitä vaatimatta.

Mainittakoon vielä, että burgerannoksen muut elementit ovat kohdallaan, joten tästä ei kannata tehdä oletuksia muista tarjolla olevista annoksista.

Yleisesti ottaen, Suski antaa itsestään hiukan ristiriitaisen – mutta positiivisen kuvan. Vegaanisen burgerin pihviratkaisu on käsittämätön, mutta wieninleikkeen kanssa on onnistuttu keskimääräistä paremmin. Hintataso on alueen korkeinta tasoa, mikä lienee tarkoituskin – mutta kokonaisfiilis wieninleikkeestä ei ehkä aivan yllä sen hinnan (21,50€) määrittelemiin odotuksiin.

Tästäkin syystä, Suskin wieninleike saa 4/5. Jos jakaisin vajaita pisteitä, olisi numeron perässä vielä miinus.