Street Canteen

Street Canteen

Se taisi olla Helsingin Sanomat, jonka otsikko Citykäytävän uumeniin piilotetusta ravintolasta osui alunperin silmiini. Olin joulun välipäivinä Helsingin keskustassa palloilemassa kun tämä muistui mieleeni ja lähdin katsastamaan, mistähän siinä taisi olla kyse.

Stockmannin kellon alta 50 metrin päässä olevista ”Suomalaisen kirjakaupan ovista” sisään ja ravintola näkyikin melkein heti. Kyseessä oli Street Canteen, eli malesialaista katuruokaa tarjoava ravintola. En ole koskaan malesialaiseen keittiöön tutustunut, enkä ymmärrä lainkaan mikä tekee malesialaisesta ruoasta juuri malesialaisen. Siinä siis jo pelkästään syy miksi paikka piti ottaa kokeiluun.

Ravintola on kahdessa tasossa ja tilaukset tehdään kassalta. Todella ystävällinen asiakaspalvelija toivotti englanniksi tervetulleeksi ja hetken listaa tutkittuani päädyin Lemongrass-annokseen (20,80 €) kanalla ja koska vapaapäivä – myös RPS Brewingin oluen, jota paikka tarjoili hyvinkin edullisesti, vain 5 € tölkki.

Olin juuri pohtinut ydinkeskustan ravintoloiden hintatasoa aiemmin kirjoittamani Tawook Lab -kokemuksen jälkeen, eikä Street Canteenkaan tarjonnut siihen helpotusta. Yli 20 euroa annoksesta tuntuu korkealta vaikkei koko annosta ole nähnytkään. Sama tunne nousee mieleen myös annoksen tultua pöytään, sillä pienelle teevadin kokoiselle muovilautaselle aseteltu annos tuntuu pikkuruiselta. Toki riisi tulee erillisellä lautasella, mutta se ei pelasta ensijärkytykseltä. Heti huomaa, että jos olet todella kovan nälän kanssa liikkeellä, ei tämä ole paras annos sen kukistamiseen.

Annos muistuttaa pikaisesti vilkaistuna jotain niistä kymmenistä erilaisista thai-keittiön annoksista jota olen kokeillut. Samanlainen leivitetty kana paloiteltuna ja kaalisalaatti kastikkeen kera ei tuo fiilistä, että tässä oltaisiin nyt rikkomassa jotain rajoja täysin uuden maan keittiöön tutustuttaessa. Maku sitävastoin säväyttää – tässä on MSG:tä käytetty juuri oikealla tavalla, sillä jumaliste – tämähän on herkullista. Sitruunaruoho maistuu siellä jossakin taustalla, mutta kokonaisuutena kana on erinomaisesti kypsytetty ja sen leivitys täydentää makua omalla rapeudellaan ja pintatahmeudellaan. Ajoittain maussa on lievää yli-imelyyttä, mutta ei liioiksi – pääosin annos antaa tasapainoista happamuutta vastineena makeudelle. Itse olisin toivonut painotusta hiukan enemmän happamuuden puolelle, mutta tällaisenakin maut ovat erinomaiset. Erityisesti plussaa kaalisalaatista ja annoksen kastikkeesta, joka on annoksen varsinainen kruunu. Tämä on juuri niitä annoksia, joissa muutoin tylsä lisuke (eli riisi) tulee tarpeeseen kun lautasesta haluaa viimeisetkin maut irti.

Osittain varmasti siksi, että jäin nälkäiseksi.

Riisin kanssa tarjoillaan poppadom-lastuja. Samaiset linsseistä tehdyt lastut ovat tuttuja intialaisista ravintoloista, mutta nämä eivät selkeästi ole samaa tavaraa. Itse välttelen intialaisten paikkojen ”papadumeja” sillä ne poikkeuksetta aiheuttavat minulle närästystä, mutta Street Canteenin versiot ovat huomattavasti parempia. Tahtoisin uskoa, että paikka tekee nämä itse ja valmistaa ne tilauksesta, mutta tätä en varmistanut. Jokatapauksessa, ovat herkullisia vaikkakin vähän turhia annoskokonaisuudessa.

Annoksen päällä on muutama viipale punaista chiliä ja erehdyn luulemaan sitä siksi ”tavalliseksi” medinachiliksi. Ei ollut. Ottakaa tämä varoituksena.

Katselin koko käyntini aikana ympärilleni tavallista enemmän ja huomasin pitäväni paikan atmosfääristä ja sisustuksesta, jota on selkeästi ajateltu huolella. Paikka ei vaikuta tavanomaiselta kaakkois-aasian keittiöitä tarjoavalta ravintolalta ja syykin selvisi käyntini jälkeen. Ravintola on ketjuuntumassa, eli toinen ravintoloista löytyy Espoon Tapiolasta. Tulevaisuus toki näyttää sen, riittääkö vetovoima laajentumiseen muuallekin.

Kokonaisuutena kuitenkin kokemus on todella ristiriitainen. Paikan erinomaisen ystävällinen palvelu nostaa odotuksia heti kynnykseltä, mutta ylihintaisuuden tunteelta ei voi välttyä. Yksittäisenä annoksena tämä oli erinomainen, mutta hintatasoa pohtiessa tulee mieleen useita vastaavan tyylisiä annoksia, joista olen ollut yhtä innoissani. Neljännestä edullisemmin ja selkeästi suurempana annoksena.

Ehkä kokemusta kuitenkin latistaa eniten yksi ainoa puute. Se, oliko tämä nyt kiinnostavin annos mitä malesialaisella keittiöllä olisi annettavana? Tuskin.

Jos olisin syönyt tämän jonkun tuomana kotona, tämä olisi mennyt täysin thairuoasta. Täysin subjektiiviseen kokemukseen perustuvana tästä ei tietenkään voi vetää mitään pidemmälle menevää johtopäätöstä, mutta jos paikalla on jotain nimenomaan malesialaista keittiötä edustavia annoksia, kuulisin niistä mielelläni suosituksia.

Pidän Street Canteenista, mutta haluaisin pitää enemmän. Tämän kokemuksen perusteella se ei aivan tarjoa sitä, mistä haluaisin maksaa näin paljon edes Helsingin ydinkeskustassa. Silti se herättää sen fiiliksen, että paikkaan haluaisi vielä joskus mennä kokeilemaan jotakin muuta annosta, joten siksikin se ansaitsee 4/5 arvosanan.