Papito Helsinki

Papito Helsinki

Narinkkatorin laidalla sijaitseva Papito Helsinki on kiinnittänyt huomiota muutamaan otteeseen ohikävellessäni, mutta kioskimainen luonne ja ”teen jo itse loistavaa chiliä, miksi söisin sitä ulkona” -asenteeni on sulkenut sen tehokkaasti pois etsiessäni ruokapaikkaa keskustassa. Tänään törmäsin kuitenkin mahdollisuuteen maistella paikan classic-annosta vegaanisena ja siksi siitä myös lyhyt maininta tänne.

Papiton luokittelee helposti texmexiksi, vaikka tarjonta on kioskimuotoisen yksinkertaista. Pohjimmiltaan kaikki annokset ovat chili con carnen – tai vastaavan vegeversion pohjalle rakennettuja ja eroja löytyy vain lisukkeista.

Classicissa maut ovat yksinkertaiset, chilin lisäksi lautaselle tulee tomaattia, creme fraichea, jalopenoja, korianteria ja limeä. Lihaversiossa lisäksi vielä cheddarkastiketta. Tuoreet ainekset maistuvat ja erityisesti vegaanisesta creme fraichesta täysi kymppi – se toimii yhtä hyvin kuin epävegaaninenkin.

Kaksi selkeää subjektiivista miinusta kuitenkin.

Ensinnä se pienempi ja mitättömämpi: nachot ovat tavallisia. Sinänsä niissä ei ole mitään vikaa, paitsi annoksessa ne on laitettu chilin kanssa kosketuksiin, joka tekee osasta niistä hetkessä pehmeitä.

Sitten se, mikä itseäni vaivasi enemmän. Chilissä on nestettä melko paljon. Olen nähnyt keittomaisempiakin chilejä, joten Papiton versio ei ole todellakaan mikään huono – mutta tiiviimmäksi paistettua olisin itse kaivannut.

Sitten lopuksi se paras pointti – hinta annokselle on halpa. Classic-annos vegaanisena maksaa 7,90e joka on ”kevyenä” lounaana varsin kelpo hinta ja päihittää kevyesti mäkkärin hamppariaterian. Lihaversiona sama maksaa 8,70e, joka ei sekään tunnu turhan kalliilta. Jotenkin piristävää nähdä myös yksinkertaista ruokaa tarjoava paikka, jossa liha maksaa lihan hinnan, normaalistihan vegaaninen ruoka on aina kalliimpaa.

Ne teistä, jotka olette nachoja aina pitäneet alkuruokana tai oluen kanssa nautittavina suolapaloina, ette välttämättä saa tästä suuria kicksejä, mutta Papiton setti on tasainen vaihtoehto nopeaan nälkään ydinkeskustassa. Pikaruoka-annoksena 4/5.