La Bella Trattoria

La Bella Trattoria

Sompasaari on Helsingin uusimpia ja aktiivisimpia asuinalueita, ainakin mitä tulee asuntojen määrän lisäytymiseen ja siihen illuusioon, että se olisi jotenkin keskeisellä paikalla. Alueen pitäisi olla valmis 2026, mutta jo nyt siellä tai sen läheisyydessä Kalasataman alueen puolella – on useita kivijalkaravintoloita. Näistä taannoisena lämpimänä kesäpäivänä bongasin italialaisen La Bella Trattoria -ravintolan, joka sijaitsee aivan Mustikkamaalle sijaitsevan Isoisänsillan kupeessa.

Paikan julkisivu ei juuri säväytä ja se vaikuttaa ensisilmäykseltä vallan tavanomaiselta pizzerialta. Suomalaisena olen kerännyt riittävästi epäluuloa sitä kohtaan, kun ravintola ovella ilmoittaa ruokalajiensa nimet italiaksi – mutta kaikelle pitää antaa mahdollisuus. Siispä suoraan sisään, ovenraosta edelleni ryntäävän eläkeläispariskunnan perässä – jotka kiirehtivät vain päästäkseen arpomaan haluamaansa lounasta tiskille, muodostaen pikkuruuhkan taaksensa.

Vinkki kaikille viittä vaille virtsankarkailua pelkääville: kun ravintola ilmoittaa jo ovella lounaslistansa – sen valinnan voi tehdä jo siellä.

Valitsin itse lounaakseni Scaloppa Alla Romanan (11,90e) joka ei ainakaan hinnalla ole pilattu. Sitävastoin ruokajuomasta osataan ottaa katetta, sillä ilmeetön ja suorastaan tyly asiakaspalveluherra tiskin takana tyynesti kaataa (ilmeisen kauan) auki olleesta colapullosta (n. 0,70e / litra) juoman tuoppiin, jonka jälkeen hinta onkin 4,90e (n. 10-11e / litra). Sinällään tämä ei haittaisi, mutta myös hiilihapot olisivat olleet kiva lisä.

Keittiö sitävastoin on nopea – annos saapuu nimittäin kuudessa minuutissa kadunvarressa oleviin terassipöytiin, jotka iltapäivän suorassa auringonpaisteessa ovat tukahduttavan kuuma ruokailupaikka. Paikalliset lokit on myös opetettu hyvin – tämä on paikka, jossa ei todellakaan kannata jättää ruokaansa yksi hetkeksikään ja myös ilmapommiuhka on todellinen.

Annoksen runsaus yllättää positiivisesti, sillä se on lähes ”raksaäijä”-luokkaa. Annoksessa on kaikenkaikkiaan kolme porsaan ulkofileen palaa, joka onkin kätevää – sillä yksi niistä on jäänyt hieman raa’aksi. Myöskään suolan tai pippurin määrässä ei juuri pihistellä, vaikka makumaailmaa muutoin hallitseekin kermakastike ja sen liitto pekonin ja sipulin kanssa. Porsas toimii proteiinina, mutta leikkeen siistiminen ennen paistoa olisi voitu tehdä huolellisemminkin.

Annoksen lisukkeet ovat keskitasoa. Perunoiden maustamisessa ja paistopinnan muodostamisessa oltaisiin voitu olla rohkeampiakin ja kasvikset ovat tavanomaisesti ylikypsiä. Lautasen reunalle on unohdettu myös leipäviipale, jonka tarkoitus jää epäselväksi. Se toimii verrattaen hyvin kuitenkin perinteisenä lautaspyyhkimenä – ainakin jos olisi muutoin voinut lautasensa syödä tyhjäksi.

Koska en ollut kovin kiireellinen ja lokit ympärilläni kuin odottivat lounasaikani loppumista – päätin odotella valmiin lautasen kanssa pöydässä. Viisi minuuttia – ja henkilökuntaa ei kuulunut. Olin aiemmin kuullut heidän korjatessaan toisen asiakkaan astioita, että lokit ovat ongelma – mutta jostain syystä – vaikka selkeästi olin lopettanut syömisen, ei ketään näkynyt tai kuulunut. Lopulta vein itse lautasen kassatiskille, vain nähdäkseni osan henkilökunnasta rupattelemassa kännyköiden kanssa keskenään.

Noin yleisesti, kokemus ei ollut mairitteleva. Paikan palvelun tasossa on vielä opettelemisen varaa ja niin epäsuomalainen/-italilalainen juttu kuin hymyileminen olisi hyvä lisä siihen. Annoksen hinta-laatusuhde olisi kyllä kohdallaan jos muutamat perusvirheet korjattaisiin.