Puksu Room

Puksu Room

Aina silloin tällöin Helsingistä löytyy piilossa olevia timantteja, jotka ansaitsevat vain hehkutusta. Tämä on yksi niistä.

Olimme pitkällä pyöräretkellä, kun haimme matkan varrelta jotain sopivaa ruokapaikkaa reittimme puoliväliltä. Koska valtaosa ravintoloista tuntuu olevan Malmin-Pukinmäen suunnalla lähinnä kebabberioita, ei kiinnostuksen herättämiselle ollut kovinkaan suuria vaatimuksia. Näin myös törmäsin googlen karttapalvelua selatessani Puksu Roomiin, jossa paikan nimi herätti epäuskoista hilpeyttä yksinkertaisella ja pienellä perähikiävivahteellaan.

Pukinmäki kuuluu omissa mielikuvissani Helsingin nukkuviin lähiöihin ja mielikuva alueen palvelutarjonnasta liikkuu siellä B-veroluokan ja laittomuuksien välillä. Sellaisilta ennakkoasenteilta on kiinnostavaa törmätä Puksu Roomin kaltaiseen ravintolaan, jonka pihaan parkkeerasimme polkupyörämme varhaisena kesäiltapäivänä.

Suurehkolla terassilla nauttii olutta muutama paikallinen alkuasukas, jotka ovat täällä olleet jo jonkin aikaa. Sisälle astuessa paikan yleisilme muuttuu keskikaljakuppilasta yökerhomaisemmaksi. Pikavilkaisulta paikka näyttää useimpia kaltaisiaan kertaluokkaa siistimmältä, joka mielikuva osoittautuu oikeaksi myös saniteettitilojen suhteen.

Matkaseurani tilaa meille ruokaa ja osakseni osuu PFC (15e), eli friteerattua kanaa. Asetumme terassille odottamaan ruokaa, joka saapuu 15 minuutin päästä tilauksesta. Annos on ensivaikutelmaltaan yksinkertainen ja runsas – muttei valtava, jonka vuoksi lisukkeina tarjottavat perunat ovat tervetullut lisä. Henkilökunta esittelee annoksen, joka fine diningissa yleisemmin nähtävänä tapana ällistyttää – olemmehan Pukimäen rautatieaseman välittömässä läheisyydessä ja mielessä painaa edelleen ensivaikutelma tavallisesta ”kaljakuppilasta”.

Ensipuraisulta annoksen friteerattu kana ällistyttää, sillä niin rapeus kuin kypsyyskin on juuri oikea. On harvinaista maistaa mitään friteerattua, joka maistuisi muullekin kuin rasvalle ja leivitykselle. Maku on todella kohdallaan ja mukana tarjoiltu chilimajoneesi erinomaista. Näin laadukkaasti tehty yhdistelmä on niin harvinainen, että sen maistaminen saa karvat nousemaan niskassani innostuksesta. Vaikka mausteisuuden osalta on aina vaarallista sanoa mitään sen täydellisyydestä (onhan kyse aina kuitenkin vahvasti mielipiteestä ja toleranssista), on se myös erittäin hyvin toteutettu. Chilin puraisu on juuri sopivan jälkijunassa tuleva, mieto – mutta silti lämmin ja maistuva.

Jo tässä vaiheessa tiesin, että olen törmännyt johonkin ainutlaatuiseen. Lisukeperunoiden osalta sama tunne vain vahvistui, sillä jälleen kerran, sekä maustaminen että kypsyys olivat täydellisiä. Paikka ei selvästikään mene siitä, missä aita on matalin – edes lisukkeiden suhteen.

Silläkin uhalla, että tästä artikkelista tulee pelkästään hehkutusta, kerron myös matkakumppanini annoksen maistuneen. Tapaslistalta valittu Kesäkurpitsaa ja paneer-juustoa (9e) on kaikessa yksinkertaisuudessaan täydellinen ja sen lisukkeena tullut paprikahummus (3e) erinomainen. Olen usein pettynyt kaikkeen mitä kaupitellaan paprikan makuisena, mutta tässä lempimausteeni todella maistuu. Tosin ruokalistan maininta pelkästä hummuksesta kaipaa vähän editointia, sillä mukana tulee myös leipää.

En tiedä kuinka syvästi olisin huolestunut äidinkielemme ja sen ymmärtämisen tilasta, jos tähän mennessä ei jokaiselle teistä selvää, että tämä paikka ansaitsee täydet 5/5 pistettä. Pelkästään ruoka ja siihen käytetty rakkaus hämmentää, mutta kun siihen yhtälöön lisätään vielä Pukinmäki ja ympäristön ristiriitaisuus – saadaan lopputulokseksi eeppinen kokemus, jota kannattaa tulla kokeilemaan ihan naapurikaupungeista asti.

Puksu Room ansaitsee käyntini perusteella aivan kaiken hehkutuksen mitä ravintolalle voi antaa. Keskiolutravintolan ensivaikutelmalla se asettaa ”pubiruoan” riman niin korkealle, että siihen harva ravintola yltää.

[vifblike btntype="html5"]