Bistro Miljöö

Bistro Miljöö

Muistelen Töölössä joskus käyneeni tällä samalla paikalla sijainneessa Töölön Sävelessä, joka jossain vaiheessa vain on muuttunut Miljööksi. Kuulin ehdotuksia ja huhuja paikan hyvästä wieninleikkeestä jo kauan sitten, mutta ravintolassa tapahtui vesivahinko juuri ennenkuin olisin vihdoin saanut aikaa vierailulle. Nyt remontti oli kuitenkin vihdoin ohitse ja pääsin yliviivaamaan ravintolan to eat -listaltani.

Ravintola sijaitsee vilkkaasti liikennöidyllä paikalla Runeberginkatu 40:ssä. Paikan sijainti ei välttämättä kaikkia miellytä, mutta tila itsessään on monen töölöläisen ravintolan tavoin hyvin miellyttävä. Sisään ei ulotu liikenteen melu ja remontti näkyy uutuuttaan hohtavina pintoina.

Saavuin paikalle arki-iltapäivänä jolloin ravintolassa ei ollut ketään muuta. Tilasin wieninleikkeen (30 €) ja istuin nurkkapöytään. Aikaa meni hiukan yli 10 minuuttia, niin edessäni oli annos.

Ensivaikutelma annoksesta oli lievä pettymys. Tässäkö kaikki? Annoksen koko vaikutti ensimmäisenä lasten annokselta – leike ei täyttänyt edes vaatimatonta lautasta kokonaan ja perunamuusi saapui astiassa joka muistutti munakuppia. Tälläkö pitäisi tulla kylläiseksi?

Ensipuraisulla kuitenkin pettymys karisee. Vasikanlihaa oleva leike on nuijittu täydellisen paksuksi ja pintaleivityksen maku täydentää sitä täydellisesti. Mausteet ovat kohdallaan ja leivityksessä maistuu ehkä puhtain voin maku, jonka olen pitkään aikaan maistanut. Leivityksen paistossa on hiukan menty liikaa rapean puolelle ja kääntöpuolelta löytyy muutama tummempi kohta, jotka lienevät syynä vienolle hiilen maun häivähdykselle. Kuohkeutta voisi olla pinnassa vieläkin aavistuksen enemmän, mutta tällaisenaankin tämä on erittäin hyvä suoritus.

Perunamuusi on myös erinomaista. On sääli, että sitä annoksessa on todella vähän, mutta toisaalta ymmärrän myös ravintolan näkökulman. Tyyli ennen tarkoitusta ja toki on ravintolalle parempi että syönnin jälkeen jää vähän tilaa jälkiruoallekin. Mitä siitä nyt tulisi jos kaikki ahtaisivat itsensä täyteen perunamuusilla. Muista lisukkeista sen verran, että anjovis noudattaa samaa laatua muun annoksen kanssa ja on myös ensiluokkaista – kuten myös jättikaprikset, jotka tosin eivät ole omia suosikkejani. Ottaisin mieluummin reilun lusikallisen niitä pienempiä.

Sanottakoon vielä, että otin palanpainikkeeksi myös Whiskey Sourin (15 €) ja jälkiruoaksi vohveliannoksen (12 €) jonka basilikasorbetti oli tajunnanräjäyttävän hyvää ja jyräsi ylivoimaisella maullaan muutoin erinomaisen vohveli-marenkiyhdistelmän mansikoineen. Näin lyhyen kokeilun perusteella voi siis sanoa laatukäsityksen kattavan ruokalistaa kauttaaltaan.

Kokonaisuutena Bistro Miljöö tarjosi erinomaisen kokemuksen. Pettymys annoksen koosta kääntyi lopulta plussan puolelle kun maut osoittautuivat loistaviksi kautta linjan. Kun paikan palvelu on jopa ylitsevuotavan innokasta ja huomioonottavaa, on vaikea olla antamatta tälle Bistro Miljöölle 5/5 pistettä. Aivan kaupungin terävimpään kärkeen se ei kuitenkaan yllä, mutta paikkaa voi suositella helposti kun haluaa astetta omaleimaisemman ja laadukkaamman kokemuksen.