Addis Ethiopian Kitchen

Addis Ethiopian Kitchen

Aina siitä lähtien kun monta kesää sitten Helsinkiä kiersi berbere-maustettuja hodareita tarjoava ruokapyörä, olen kaivannut syvällisempää otetta etiopialaiseen ruokaan – ja Sturenkadulle kaikessa hiljaisuudessa avannut Addis vastasi tähän kysyntään.

Ravintola on ollut paikoillaan jo pitkään – todennäköisesti vuosia, mutta jostain syystä Vallila edustaa ravintoloidensa osalta sellaista aluetta, jota harvemmin kokeiluluonteisesti tutkii. Kotiinkuljetetun ruoan osalta ovat sormet monta kertaa hiplailleet ravintolan tarjontaa, mutta syystä tai toisesta valinta on aina osunut toiseen ravintolaan. Paitsi tällä kertaa.

Etiopialaisessa kulttuurissa on kenties eri annoksille mitä hienoimpia nimiä, mutta ravintolan ruokalistassa niitä ei ainakaan näy. Siispä tilasin Kasvis + Naudanliha -annoksen (11,50e)

Annoksen kääreenä toimii injera, jota voisi kuvailla ilmavaksi, kuohkeaksi letuksi. Trypofobisille ihmisille se on reikäisyydessään taattu kauhistus, mutta myös kulttuurisena ruokaelämyksenä omanlaisensa elämys. Sitä käytetään kuin tortillaa, usein lautasen korvikkeena ja täytettynä, mutta myös ruoan kaapimiseen suuhun.

Mikään makuelämys tämä injera ei kuitenkaan ole. Tekstuuriltaan se on pesusienimäinen ja maku on lattean hapan, pehmeä ja suhteellisen mitätön.

Samaa ei kuitenkaan voi sanoa muusta ruoasta. Vaikka annoksen eri elementit ovat tehokkaasti toisiinsa sekoittuvia muhennoksia, on maut kohdallaan. Toki niitäkin leimaa tietynlainen kotiruokamaisuus ja vaihtelevuuden puute. Naudanlihaa on kahdessa muodossa, berbere- ja kurkumamaustettua ja molemmat ovat herkullisia. Paistettu kaali on yksinkertaisuudessaan ehkä annoksen parasta antia. Ruokalistalla oleva kasvispaistos on jätetty vahvasti kurkumalla maustetun linssimuhennnoksen ja paistetun punajuuren varaan. En ole mikään punajuuren suurin fani, eikä se tässäkään säväytä. Linssimuhennos toimii auttavasti.

Tottakai, tästäkin kokemuksesta puuttuu paljon, kun ravintolakokemus palveluineen ei saavu lähetin mukana kotikynnykselle, mutta tällaisena kokemuksena Addis jää vähän vaisuksi – hyvin ristiriitaisella tavalla. Tästä annoksesta on helppo pitää, mutta samalla annos tuntuu liiankin kotiruokamaiselta ja huonolla tavalla halvalta ja/tai kotitekoiselta. Kokonaisuutena se ei oikein tarjoa vaihtelevuutta tai sitä kauneutta mitä toivoisi parhailta annoksilta saavan, mutta vähän eksoottisempaan nälänpoistoon se on mitä mainioin.

Arvosana 3/5.