Box Tuohi Lunch & Burgers

Box Tuohi Lunch & Burgers

Jokin aika sitten kuulin Helsingin Hakaniemeen rantautuneesta Sipoolaisesta Boxista, joka on suhteellisen tunnettu pääkaupunkimme burgerskenessä. Paikka on kesäisen sunnuntaiajelun etappi ollut monelle vanhan porvoontien maisemissa, mutta myönnän – en tiedä millä kommervenkeillä se on päätynyt osaksi (?) helsinkiläisen toimistotalon lounasravintolaa.

Jokatapauksessa, paikka löytyy ns. Metallitalosta aivan Hakaniemen torin laidalta. Testihetkellä paikkaa ympäröi rakennustelineet ja poikkeusjärjestelyt, joten se ei ollut aivan helpoin löydettävä. Kaksikerroksinen kulmahuoneisto on kuitenkin loistavalla paikalla, kunhan alue valmistuu joskus.

Sisään mentäessä vastaan iskee lounasravintolan karu olemus. Kaikesta tuntuu huokuvan se, että tänne pitäisi tulla neonvärisissä haalareissa, vaikkei paikalla oleva asiakaskunta kerro olemuksellaan samaa. Tilaukset tehdään luukulta ja ympärillä on pieni jatkuvan kiireen painostava tunne. Valitsen listalta nopeasti jotakin miettimättä.

Päädyin Box Royal -burgeriin (14,90 €), joka myöhemmin ruokalistaa tarkistellessa sisältää salaattia, coleslawta, pekonia ja ananasta. Jos olisin lukenut listaa tarkemmin, en välttämättä olisi päätynyt tähän, mutta väliäkö tuolla. Virastotalolounas ei ole täydellinen ilman sattuman vaikutusta ja menköön tämä nyt sellaisesta. Juomavalikoima on hiukan erikoinen. Burgerin kanssa normaalisti juon aina kolajuoman, mutta kylmäkaapin pohjalle jätetyt pikkutölkit eivät houkuttele, joten päädyn puolen litran, hiukan ylihintaiseen Fanta-pullolliseen (4,50 €). Erikoinen ilmiö on, että tarjoilija avaa pullon puolestani. En tiedä miksi.

Valitsemme paikkamme yläkerrasta, joka on kuin 1990-luvun Hyvät Herrat -televisiosarjasta. Kaikkialla on Martelan vaalean koivun värisiä kokoushuonekalusteita, parkettilattiaa ja väkinäisesti tilaa sisustavia kitukasvuisen näköisiä kukkamaljakoita. Jeesus kristus sentään. Olen aikanani tahkonnut tällaisia kokoustiloja aivan liikaa palatakseni näihin uudestaan. Post-traumaattinen stressireaktioni nostaa päätään, mutta samalla sisäisesti hekottelen että tällaista vielä löytyy. Varmasti erityisesti Kalliosta löytyy niitä milleniaaleja, joille tämä edustaa tyylikästä retrolookia samalla kun korjaavat ylisuurten, pastellin väristen housujensa vyötäröä.

Näköala on kuitenkin hieno ja antaa lupausta tulevaisuudesta. Kuten sanoin, liikepaikka on erinomainen – sitten 3-5 vuoden päästä.

Itse burger saavuttuaan vähän yli 10 minuutin kuluttua on reilun kokoinen. Briossi mukailee burgerin kokoa hyvin ja välistä pilkistää sopivasti grillattu purkkiananas ja coleslaw. Tarkemmalla tarkastelulla välistä löytyy myös reilu pekoni ja pihvikin sieltä pilkistää. Vieroksun usein näitä burgereita joissa kokoa haetaan korkeussuunnassa, mutta tämä jotenkin sopii paikan retrotyyliin.

Tätä korostaa erityisesti ananas tuo mieleen jokaisen ikäiseni tuntemat muistot aamuyön nakkikioskeilta. Coleslaw on toimivaa, ei herätä juuri tunteita. Omaan makuuni sitä on burgerissa liikaa. Pekoni taas on erinomaista. Pihvi on myös hyvän makuinen ja paistettu oikeaan kypsyysasteeseen.

Burger itsessään on hyvä, melkeinpä erinomainen. Tiedän että tämä vetoaa viiden tähden arvoisesti joihinkin, mutta omalle maulleni tämä on turhan sekava. Makua on paljon, mutta yksinkertaistaminenkin toimisi. Ananas ja sopiva chilinen ketsuppi kenties toimisivat yksinkertaisempana makuparina?

Tilasimme myös Loaded Fries Cheese -ranskalaiset (7,50 €) joka osoittautui reilusti ylihintaiseksi, eikä oikein edes kunnolla ladatuiksi. Heräsi kysymys tiedetäänkö täällä mitä se ”ladattu” siinä annoksessa oikein tarkoittaa? Juustokastike on ilmeisesti loppunut kesken ja kevätsipulistakin on jäänyt vähän puuttumaan. Ranskalaiset itse on toki ihan ok, mutta hintaisekseen annos on lähes katastrofi. Tämän voisi tehdä niin paljon paremminkin. Jos olisin tiennyt, burgerin kanssa perusranskalaiset (3,90 €) olisi ollut varmasti parempi valinta.

Box tarjoilee hyvässä sijainnissa tyylilleen uskollisia burgereita, jotka edelleen kannattelevat sen mainetta arvoisellaan tavalla. Hakaniemen Box Tuohi kuitenkin floppasi hinta-laatusuhteellaan nyt niin paljon, että käynnistä jäi vähän rahastuksen (ja coleslawn) maku suuhun.

Burgerin ansioksi laskettaneen hyvä toteutus ja oma tyyli, jota on haettu keittiössä varmasti tarkoituksella. Pieni makujen sekamelska pudottaa sen omissa kirjoissani silti vielä hyvään 4/5 arvosanaan, mutta se ei silti riitä ylläpitämään kokonaiskokemusta kovinkaan korkealla ja siksi Box Tuohi putoaa tässä artikkelissa 2/5 arvosanaan. Tämän kokemuksen perusteella en menisi uudestaan.