Malmin Makalu

Malmin Makalu

Taannoisena maanantai-iltana päädyin jälleen kerran Malmille, tuohon Helsingin Beverly Hillssiin ja tarkemmin sanottuna nepalilaista ruokaa tarjoavaan ravintola Makaluun.

Sateinen ilta teki tehtävänsä ja ravintolassa oli yksi ainoa asiakas ennen itseäni. Pöytiä oli kuitenkin useampia varattuna, joten ravintola oli odottamassa selkeästi isompaa ryhmää asiakkaita. Siispä nopea tilaus ja alkupalaksi tilaamani samosat (7,90e) saapuivatkin nopeasti. Annos sisältää kaksi peruna-papuseoksella täytettyä samosaa, kupillisen minttuchutneytä ja koristesalaatin.  Samosat tarjoillaan infernaalisen kuumina ja itse tein virheen olla jäähdyttämättä niitä rauhassa.  Kirjaimellisesti kuuma peruna suussa on verrattavissa palavaan napalmiin ja lähellä oli, ettei kitalaki kokenut polttokuorintaa.

Pienen hetken kuluttua näidenkin maku erottautuu paremmin ja myös taikinan maku pääsee esille. Se on myös friteerattu juuri oikein, sillä kuori on juuri oikean rapea, tarjoten kuitenkin myös sitkeämpiä osia. Itse sisukset sinänsä olivat itselleni pettymys odottaessani hiukan vahvemmin maustettua täytettä, mutta erinomainen minttuchutney korvaa perusteettomat toiveet täydellisesti.

Jotain sanoo myös ravintolan henkilökunnan palvelutaidoista se, että kehuessani chutneytä, sain sitä uuden kupillisen itse pääannoksen, eli kanakorman (14,50e) kanssa. Annos tarjoillaan hyvin tavanomaisten lisukkeiden – riisin, jugurttikastikkeen, papumuhennoksen, salaatin ja naanleivän kanssa. Omat kokemukseni nepalilaisesta ruoasta ovat melko rajalliset variaatioiden keskittyessä alunperinkin hyväksi havaittuihin ravintoloihin, mutta voin sanoa heti, että tähän mennessä kärkikastiin sijoittamani porvoolainen Pokhara kokee tässä kohtaa erittäin hyvän vastineen. Maut ovat todella kohdallaan ja mikä tärkeintä, ainekset ovat tuoreita ja hyvin tehtyjä. Yksikään annoksen osista ei tunnu olevan kompromissi – ei edes vaatimaton salaatinpoikanen, joka toki noin muuten on aina tuomassa enemmänkin väriä kuin makua. Toki erikoisuutena on annokseen kanan sekaan lisätty tuorejuusto, jota en ole aiemmin nähnyt näissä annoksissa. Joku joka tuntee nepalilaisen keittiön paremmin voi kommentoida, kuinka synti ja häpeä se on kanan seassa – tai onko se kenties askel perinteisempään keittiöön?

Kokonaisuutena Makalu on hyvä vaihtoehto alueella liikkuvalle, joka tahtoo nepalilaista ruokaa. Se yleisesti vaikuttaa paperipöytäliinoineen varsin geneeriseltä nepalilaiselta, mutta palvelu on hyvää ja huomioonottavaa ja ruoka varsin toimivaa, sekä ainekset tuoreita. Ei tällä otoksella paikasta saa vielä erinomaista kuvaa, mutta 4/5 arvosanan paikka ansaitsee täysin vaivatta.