B-Smokery

B-Smokery

Teurastamolla oleva B-Smokery ei ole lienee yhdellekään BBQ-uteliaalle kovin tuntematon, mutta tänään väärään suuntaan tehty käännös johdatti allekirjoittaneen sopivasti siihen suuntaan – joten miksipä en olisi käynyt lounaalla.

Koska vierailu osui juuri kiireisimmän lounasajan loppupuolelle, tuntui paikassa olevan reilusti tilaa niin sisä- kuin ulkopuolellakin. Olen käynyt paikanpäällä joskus aiemminkin pari vuotta sitten, mutta en rehellisesti sanottuna muista pikaisesta kokemuksesta juuri mitään.

Ravintolalla ei ole erikseen mitään lounaslistaa, joten valitsen listalta brisket sandwichin (15e) ja ruokajuomaksi tyydyn yli-hintaiseen 0,25L virvoitusjuomaan.

Kuten koko Teurastamolla, myös täällä voi aistia seinistä sen duunarin pieruhien, joka vuosikymmeniä täällä on hiertynyt ilmapiiriin. Rakastan tätä aluetta industrial-henkisyydessään ja harva paikka Helsingissä ylittää tämän tuntemuksen mitä Teurastamon atmosfääri saa aikaan. Siinä suhteessa olen aina ilahtunut kun kuulen alueella tapahtuvan jotain mielenkiintoista.

Olen uppoutuneena ajatuksiini, kun henkilökunta kiikuttaa pöytääni tarjottimen, jossa leipäni on leikattu kolmioleivän muotoon. Kaksi rapeaksi paahdettua vehnäleipää, joiden välissä runsas määrä naudanrintaa pehmeäksi haudutettuna, pari suolakurkun viipaletta ja sinappia. Tarjottimen kulmalla myös pieni kauhallinen kaalisalaattia. Yksinkertainen ja konstailematon annos, joka tavallaan sopii tähän kylmään, betoniseinäiseen duunarihalliin. Vielä kun kokki pukeutuisi vaimonhakkaajapaitaan ja flippailisi tiskin takana kaivelemiaan nenäknöölejä porisevaan chilipataan, olisi kokemus valmis.

Liha itsessään on pehmeää, mutta BBQ-kastikkessa uitetttuna odottamani suolaisuus puuttuu. Tilalla on vahva tunkkainen savun maku kuten pitääkin, ryyditettynä pikkiriikkisellä makeudella joka ajoittain tuntuu hukkuvan sinapin aiheuttamien kirpeyspiikkien taakse. Käytetyssä sinapissa on potkua, mutta muutamassa puraisussa on sitä eittämättä aivan liikaa. Coleslaw on myös tuore ja on ihastuttavaa ettei sitä olla tehty pelkästään koristeeksi.

Suurin yllätys B-Smokeryn brisket sandwichissä on se, että se ei ole niin makea kun olisi voinut odottaa. Usein BBQ-annokset tumpataan täyteen sokeria ja eittämättä sitä tässäkin on, mutta maussa on saavutettu tietty tasapaino. Sitä tasapainoa häiriköidään sopivasti suolakurkulla ja sinapilla – ajoittain liiaksikin, mutta kokonaisuutena tämä on lajityyppinsä erinomainen edustaja.

Toisaalta on joskus vaikea katsahtaa tällaisten kokemusten jälkeen itseään ja kertoa maksaneensa juuri 15 euroa kolmella täytteellä täytetystä leivästä. Huolimatta tästä lievästä ylihintaisuuden tunteesta en koe itseäni huijatuksi, mutta nyt kun asiaa ajattelen – on ehkä vaikea motivoida itseään uutta vierailua varten. Juuri siitä syystä, ”vain” 4/5.