Zaap

Zaap

Koko nimeltään ravintola on oikeasti Zaap Isan Thai Street Food, mutta kaiken helpottamiseksi – käytetään nyt nimeä ”Zaap”.

En välttämättä ole ainoa joka törmäsi paikkaan HS:n uutisoinnin vuoksi ensimmäistä kertaa. Ravintola oli asentanut tiloihinsa ”sakkokylttejä” varoitukseksi huonosta käytöksestä ja tuonkin artikkelin jälkeen paikka on noussut esille suomalaisen thai-yhteisön bilepaikkana. Salaisuudeksi toki jää, millaista kansaa paikkaan moinen uutisointi houkuttelee, mutta tässä tekstissä keskitymme vain yksittäiseen lounaskokemukseen.

Saavuin paikkaan arki-iltapäivänä klo 14 jälkeen, jolloin paikka oli täysin tyhjä. Ei asiakkaita, ei henkilökuntaa. Keittiöstä kuului pientä kolinaa ja paikalle saapui hetken päästä henkilökunnan edustaja ottamaan tilausta vastaan. Otin listan ensimmäisen annoksen, joka osui silmään. Kanaa hapanimeläkastikkeessa (12,70 €), joka lienee kaikissa kaakkois-aasian keittiöitä edustavissa ravintoloissa juuri se annos jota suomalaiset kuluttavat eniten ja taatusti se annos, joka kaikissa samoissa paikoissa on täysin suomalaistettu sopimaan täkäläiseen suuhun.

Palvelu on asiallista, mutta ystävällisyyttä joutuu vähän kaivamaan. Kuten usein, kieli kääntyy todella helposti englantiin.

En ole mikään thairuoan asiantuntija, joten oletuksiin tässä tekstissä kannattaa (ja kuten aina, pitääkin) suhtautua varauksella. Subjektiiviset kokemukset ovat juuri niitä, joten näiden perusteella ei aina kannata tehdä pitkälle vietyjä päätöksiä.

Annos saapuu kymmenessä minuutissa, jossa ajassa olen ehtinyt katselemaan paikan interiööriä tarkemminkin.

Paikan atmosfääri on ”kiva”. En tiedä miksi kirjoitin adjektiivin lainausmerkkeihin, mutta oikeasti pidän siitä. Sisustuksesta tosin tulee jotenkin häilyvästi mieleen texmex-paikka vuodelta 2008, mutta ehkä globaalit ravintoladekotrendit ovat kiertäneet viimeisen 15 vuoden aikana texmex-ravintoloiden kautta autenttisiin thai-katuruokapaikkoihin ja sieltä takaisin länsimaihin.

Ruoan asettelu on yllätyksetön. Annos tulee kuumalla pannulla ja erilliselle lautaselle on kumottu kulhollinen riisiä. Jättimäinen määrä riisiä saa itse annoksen näyttämään pieneltä, mitä se toki moniin etnisiin ruokapaikkoihin verrattuna onkin. Lounasruoaksi se on silti aikuiselle ihmiselle täysin riittävä ja varsinkin kiireettömään nautiskeluun juuri oivan kokoinen. Jälkiruoan voi sitten käydä nauttimassa vielä toisaalla.

Annoksen elementit ovat kohdallaan. Kana on yllätyksetöntä, mutta kasvikset ovat tuoreita ja kypsennetty sopivan rapsakoiksi. Maut jäävät kovasti kastikkeen varjoon ja vaikka mausteisuutta on jossain taustalla havaittavissa, mistään tulisuudesta ei voida puhua. Alan katumaan valintaani.

Rehellisesti sanottuna, minun ei pitäisi Zaapia arvostella tässä artikkelissa lainkaan. Haen analogian vaikka Espanjan aurinkorannikolta, jossa olisin valinnut kaupungin autenttisimman andalusialaisen ravintolan ja tilannut siellä suomalaiset lihapullat.

Olisinko sen perusteella voinut tehdä mitään muita päätelmiä ravintolasta kuin sen, miten siellä tehdään suomalaiset lihapullat? Tällainen tunne minulle jäi. Valitsemani annos on teknisesti hyvin toteutettu versio geneerisimmästä mahdollisesta reseptistä, eikä kerro mitään Zaapin oikeista kyvyistä. Tästä syystä ottakaa erittäin tarkkaan harkintaan kaikki mitä sanon seuraavaksi.

Tämän kokeilun ja erityisesti valitsemani annoksen perusteella Zaap ei erityisesti nouse esille ruuallaan. Sen atmosfääristä voi jokainen tehdä itse päätöksiä pitääkö siitä vai ei, mutta ruoka on toimivaa, sen hinta-laatusuhde on kohdallaan ja paikka on monipuolinen moneen tarpeeseen – olit sitten lounaalla, afterworkeillä tai ihan vaan bailabaila-asenteella liikenteessä.

Annoksessa kuitenkaan ei ole mitään vikaa, joten se valitettavasti jää 3/5 tasolle. Palaan kuitenkin aiheeseen päivityksen kera kunhan saan käytyä paikassa uudelleen!