Ensimmäisen kerran jouduin toden tedolla miettimään miten kirjoitan ravintolan nimen tähän artikkeliin, sillä jo ravintolan omilla sivuilla kirjoitusasuja on vähintään kolme erilaista. Toisaalta, käydessäni ketjun Helsingin Hakaniemen toimipaikassa ymmärrän miksi. Palvelua on hiukan vaikea saada selväkielisesti suomeksi ja muutenkin tuntuu että henkilökunta yllättyi kun ovesta käveli joku muu kuin ruokalähettifirman työntekij… anteeksi, siis lähettikumppani.
Kun hämmästyksen jälkeen tiskin vierellä kahvihetkeltä yllätetty henkilökunnan jäsen on hakenut keittiön suunnalta toisen, pääsemme asiakaskontaktiin. Tarkastelen ruokalistaa kiinnostuneena, sillä en tiedä pätkääkään mitä tästä paikasta saa. Hummusta ja döneriä, uskoisin. Seinää vasten olevat dönervartaat tosin huutavat tyhjyyttään, joten kovin korkeita odotuksia minulla ei vielä tässä vaiheessa ole.
Valitsen listalta lopulta Döner Sikander Bowlin (12,90€) ja valitsen juomaksi 3,5 euron hintaisen tölkkilimun. Vetäydyn baarikorkuiseen pöytään istumaan käteeni annetun piipparin kanssa. Jälleen edessäni on siis tyhjä ravintola, olen 1,5 metrin päässä tiskistä jolta piipparin soidessa minun pitää hakea oma ruokani. Hiukan oudoksuttavaa, mutta kuulunee konseptiin. Pöydän päädyssä on lappu, jonka mukaan minun olisi ruokailun päätteeksi vietävä astiat ulko-oven vieressä olevalle keräysasemalle. Katsahdan taakseni ja arvioisin sen olevan noin kolmen metrin päässä.
Sikander annoksen nimessä lienee urdun kielestä, jossa se googlen mukaan tarkoittaa soturia. En tiedä onko tällä jotakin historiallista merkitystä annoksen osalta, mutta ei tämä nyt niin ”miehekkäältä” näytä, jos miehekkyyttä pitäisi ammentaa vanhankantaisten oletusten perusteella. Sitävastoin annos on itseasiassa aika tyylikäs ja suhteellisen trendikäs, vaikka ”bowliksi” tätä en oikeastaan laskisi.
Annoksesta löytyy vähän kaikenlaista. On hummusta, tsatsikia, erilaisia salaatteja, leipää, erilaisia kastikkeita ja döneriä, joista valittavana on nauta, kana ja vöner. Itse valitsin näistä ensimmäisen siitäkin huolimatta, että yhtään oikeasti vartaassa olevaa lihaa ei keittiössä näkynyt, joka on näissä paikoissa vähän huolestuttavaa.
Ensimmäisenä on todettava, että annoksen koko ei ole mikään erityisen valtava. Lounaaksi toki täysin riittävä, mutta edelleen ne raksalounaita hakevat – suunnatkaa suosiolla jonnekin muualle. Annokseen on selkeästi panostettu myös esillepanon kannalta, sillä rakenne on toteutettu oivallisesti.
Pitääkseni tekstin simppelinä voin tiivistää kaiken lautasella olevan tuoretta ja hyvänmakuista – paitsi liha. Sen maku yleistäen kebablihan ylemmässä puolikkaassa, mutta jokin on mennyt valmistuksessa pieleen, sillä se on melko kuivaa. Olisin toivonut, ettei mieleni olisi vetänyt tässä kohtaa yhtäläisyysmerkkejä tyhjinä ammottavista dönervartaista, mutta ei tarvitse olla mikään Bourdain päätelläkseen asiasta jo jotakin.
Joka on sääli, sillä annos muuten tuntui harkitulta ja hyvin toteutetulta. Annoksessa liha kuitenkin on avainasemassa ja kun sen virheet lisätään heikkoon palvelukokemukseen, ei ensikosketus paikkaan ole kovin mairitteleva.
Lähtiessäni olin kuitenkin tyytyväinen, enkä tiedä oikein miksi. Toki osaltaan sen vuoksi, ettei 12,90€ ole tuollaisesta annoksesta mikään huono hinta, mutta varsinaisesti naulan paikan arkkuun tuo se, että lähistöllä on useita erinomaisia döner- ja kebabravintoloita, joiden hintataso ei merkittävästi eroa tästä, mutta laatu ja palvelutaso ovat taasen huippuluokkaa.
Ja tästä syystä kokemukseni tiivistyy arvosanaan 3/5.