Savotta

Savotta

Oikeastaan tämä kirjoitus käsittelee Onlynams-kanavan kuvausten myötä todettua kokemusta, eikä varsinaista asiakaskäyntiä, joten ravintolan henkilökunnalle on varmasti ollut selvää, missä asiassa ravintolassa kävimme.

Kävimme kuitenkin oheisen videon mukaisesti testaamassa ravintolan erikoisuuden, eli 28,90 euron hintaisen ”Tukkijätkän hirviburgeri ja friteerattua puikulaa” -annoksen.

Siinä missä burgerannos maksaa lähes kolmekymppiä, pitäisi olla annoksen jo todella erinomainen ja kun ensivaikutelma pöytään kannetusta annoksesta on suoraan sanottuna todella sniidu, alkaa mielessään hiljalleen heiluttelemaan sille kolmekymppiselle hyvästit. Vastinetta et tästä tule paljoa saamaan.

Mutta totuus on hiukan toista. Annoksen erikoisin ja ehkä erottuvin osa on nimittäin puolukkaketsuppi. Odotukset olivat jossain kirpeän ja happaman kokemuksen kieppeillä, jossa voimakas puolukka haastaisi ketsupin täysin, mutta maku on todella jännittävä. Se ei ole tomaattiketsuppi, mutta se ei myöskään ole puolukka – vaan molemmat tasapainoisesti toisiaan täydentämässä. En ihan heti olisi voinut kuvitella yhdistelmän maistuvan tältä.

Itse burger vaikuttaa – kuten jo sanottua, hyvin tavanomaiselta. Hintaansa nähden älyttömän pieneltä, mutta se on koostettu yksinkertaiseksi ja rakennetta hallitsee (kuten pitääkin) itse pihvi. Salaatinlehti, loraus timjamimajoneesia, todella ohut viipale savucheddaria ja pikkelöityjä punasipuleita.

Pihvi on jätetty oikeaoppisesti punertavaksi. Kuulimme myös että hirvenlihaan on sekoitettu nautaa rasvaprosentin kasvattamiseksi (ja varmasti myös kustannussyistä) ja pihvi on tiivis, mutta mehevä. En ehkä ole ihan samaa mieltä sen rakenteesta, mutta valehtelisin jos burgerin ydin olisi ollut millään tavoin virheellinen tai vastenmielinen – juuston määrä on tottakai makuasia ja sitä olisi mielestäni saanut olla lisääkin, mutta makuyhdistelmänä kokonaisuus toimii. Salaatinlehti on turhake ja koriste. Kiinnostavaa olisi ollut kokeilla, toimisiko persilja – hyvin pienessä määrin toki – vihreänä osana burgerin päällä.

Kokonaisuutena maku on kuitenkin erinomainen. Se tärkein, eli riistan maku on todellakin mukana, annoksen tasapaino on täydellinen ja kaikki elementit ovat kohdallaan. Annoksena se on erinomainen.

Onko annos sitten hintansa arvoinen? Kyllä ja ei. Se on sen arvoinen elämyksenä ja kokeiluna. Juuri niitä asioita joita turistit alueella hakevatkin. Uskoisin silti turistienkin miettivän, että söivätkö he tosiaan juuri 30 euron hampurilaisen, mutta samoja kokemuksia turreparat saavat ympäri maailmaa turistikohteiden ympärillä.

Kuitenkin tavalliselle sukankuluttajalle tämä on todella vaikea yhtälö. Jos samat maut saataisiin pakettiin 15 eurolla, olisi tässä käsissä todella visuaalisesti tavanomainen – jopa tylsä burgerannos, mutta maultaan erinomainen. Toisaalta nykyskenessä, jossa Helsingin parhaimmat burgerit tekevät Boneless & Social Burgerjoint tarjoavat pieteetillä ajateltuja aterioita alle kahdella kympillä, kilpailutilanne olisi täysin erilainen.

Ehkä sellaisenaan onkin hyvä, että Savotan burgerannos jää kokemukseksi josta pitää maksaa reilummin? Se ei tee silti annoksesta huonoa, mutta tekee vaikeaksi antaa sille viittä tähteä jonka se ehkä jopa ansaitsisi? Siispä neljä tähteä – joka on mielestäni linjassa myös muun kokemukseni kanssa.

Kannattaa katsoa myös Onlynamsin video aiheesta.